Partit Comunista de la Gran Bretanya

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióCommunist Party of Great Britain
Partit Comunista de la Gran Bretanya
Communist Party of Great Britain
Hammer and sickle.svg
Dades base
Tipus entitat Partit polític històric britànic
Ideologia Socialisme, Marxisme, Comunisme d'esquerres
Història
Fundació 1920
Dissolució 1991
Organització i govern
Seu central 
Presidència (no n'ha tingut)
Secretariat Nina Temple (últim al 1990-91)
Publicació The Morning Star
Afiliació internacional Tercera Internacional, Komintern

Notes representació testimonial al Parlament Britànic als anys centrals del s.XX
Modifica dades a Wikidata

El Partit Comunista de la Gran Bretanya o CPGB (en anglès, Communist Party of Great Britain) va ser un partit polític del Regne Unit, excloent Irlanda del Nord, que va existir durant els anys 1920 a 1991. Es tractava del major partit comunista del país.

Poc abans de la seva desaparició, esdevinguda després de la caiguda del mur de Berlín, el sector crític del partit, que seguia advocant per un socialisme real, juntament amb la totalitat dels editors de la seva publicació històrica, The Morning Star, ja havien abandonat el CPGB el 1988, tot creant un partit polític alternatiu, el Partit Comunista Britànic (o Communist Party of Britain, en anglès), que es considera el successor ideològic històric del moviment comunista a la Gran Bretanya.

Creació del partit[modifica | modifica el codi]

Emblema comunista

La Revolució Russa[modifica | modifica el codi]

L'esclat de la Revolució Russa en mig de la Primera Guerra Mundial el 1917 amb el triomf a l'octubre (novembre en el calendari occidental) va provocar un canvi social i polític en tot el món. Les estratègies dutes a terme fins ara quedaven en entredit i tot calia ser revisat.

La creació d'un nou horitzó polític sota la línia del marxisme va portar a la creació de nous espais i organitzacions polítiques que seguien les petjades revolucionàries d'aquells fervents anys a finals dels 10 i principis dels 20.

Lenin fou una figura internacional de prestigi i polèmica. El marxisme polític ja no tenia només el socialisme democràtic, els social demòcrates, tan desprestigiat arreu d'Europa per la Primera Guerra Mundial i la seua actuació prioritzant els interessos patriòtics als internacionalistes. La defensa de l'internacionalisme i el pacifisme en contra d'una guerra vista com a imperialista només van veure ressò en les figures de l'incipient comunisme de figures com Lenin, Trotsky o Kamenev.

La fundació de la Tercera Internacional en contra de la segona, donant a lloc la Internacional Comunista, va esdevenir el marc per reanimar la lluita de classes a tot arreu del món i l'impuls per crear arreu del món organitzacions marxistes socialistes i revolucionàries afins a la nova hegemonia de Moscow. En aquest context ens trobem la creació del Partit Comunista de la Gran Bretanya, PCGB, o en anglés CPGB.

Unificació del marxisme[modifica | modifica el codi]

El partit va ser fundat el 1920 després de la Tercera Internacional va decidir que més s'hauria d'intentar establir partits comunistes de tot el món. El CPGB es va formar per la fusió de diversos petits partits marxistes: el Partit Socialista Britànic, la Unitat Comunista del Grup Socialista i el Partit Laborista Socialista de la Societat de Gal·les del Sud. El partit també va obtenir el suport de la facció dels comunistes Gremi Nacional de Confraries de la Lliga, una varietat d'enllaços sindicals i de treballadors, comitès, clubs socialistes i de persones amb antics membres de la campanya "Mans Fora de Rússia". Diverses branques i nombrosos membres del Partit Laborista Independent també s'hi van afiliar. Com a membre del Partit Socialista Britànic, el membre del Parlament Cecil Malone es va unir a la CPGB.

El gener de 1921, el CPGB fou refundada després de les majories de Sylvia Pankhurst del grup del Partit Comunista (Secció Britànica de la Tercera Internacional) i l'escocès Partit Comunista del Treball d'acord amb la unitat.

El partit va augmentar durant un període de radicalisme polític al Gran Bretanya, just després de la Primera Guerra Mundial i de la Revolució Russa, i també va estar representat a la Gran Bretanya per la xarxa del moviment "Clydeside".

Les doctrines davant la política[modifica | modifica el codi]

Durant les negociacions que van conduir a l'obertura d'una sèrie de qüestions van ser renyits. Entre les més polèmiques van ser les preguntes del parlamentarisme "i l'actitud del Partit Comunista al Partit Laborista". "Parlamentarisme" es refereix a una estratègia d'impugnació de les eleccions i de treball a través dels parlaments. És una estratègia associada als partits de la Segona Internacional i va ser en part per aquesta raó que s'oposava amb els que volien trencar amb la Democràcia Social. Els crítics van afirmar que el parlamentarisme ha causat als antics partits la dedicació al reformisme, ja que ha encoratjat a donar més importància a guanyar vots que al treball pel socialisme, que va encoratjar els oportunistes que busquen el lloc a les files del moviment i que constitueix una acceptació de la legitimitat de les institucions de govern del capitalisme.

De la mateixa manera, l'afiliació al Partit Laborista s'oposa amb l'argument que els comunistes no han de treballar amb "reformisme social demòcrata". Aquestes posicions de l'esquerra comunista amb un considerable suport, amb el suport de Sylvia Pankhurst, Willie Gallach i altres destacats activistes. No obstant això, el Partit Comunista rus va prendre el punt de vista oposat. El 1920, Lenin va sostenir en el seu assaig "d'esquerra" el comunisme: un trastorn infantil que el Partit Comunista hauria de treballar amb els sindicats reformistes i els partits socialdemòcrates perquè es tractava de les organitzacions existents de la classe obrera. Lenin va sostenir que si aquestes organitzacions van adquirir el poder, demostren que no estaven realment al costat de la classe obrera, per tant, es convertirien en treballadors desil·lusionats i vindrien a recolzar el Partit Comunista. Lenin finalment va fer prevaler la seva opinió.

Inicialment, per tant, la PCGB intenta treballar dins del Partit Laborista, que en aquest moment funcionen sobretot com una federació d'organismes d'esquerra. Tanmateix, malgrat el suport de personalitats com el líder del Partit Laborista Independent, James Maxton, el Partit del Treball va decidir oposar-se en contra de l'afiliació al Partit Comunista. Fins i tot, perseguint al mateix temps l'afiliació i tractar d'influir en els membres del Partit del Treball, però, el PCGB havia promogut candidats dels seus propis membres en les eleccions parlamentàries.

Els primers passos cap a representacions[modifica | modifica el codi]

Després de la negativa de la seva afiliació, la PCGB encoratjar als seus membres a unir-se al Partit Laborista per separat i buscar suport del Partit Laborista o per ajudar a les altres candidatures. Diversos comunistes es va convertir així en els candidats del Partit Laborista, i en el 1922 les eleccions generals del Regne Unit, Walton Shapurji i Saklatvala Newbold van ser elegits.

Els anys d'entreguerres[modifica | modifica el codi]

La lluita i consagració del partit[modifica | modifica el codi]

1924 es va caracteritzar per l'assumpte de la Carta Zinóviev (destacat dirigent rus que va participar en la Revolució de 1917), la intenció de suggerir que el Partit Comunista a la Gran Bretanya es dediqués a activitats subversives entre les forces armades i la població, la falsificació amb la finalitat de canviar les possibilitats electorals del Partit Conservador (Regne Unit).

Al llarg de la dècada de 1920 i la major part de la dècada dels 30 el PCGB va decidir mantenir la doctrina leninista que un partit comunista ha de constar de quadres revolucionaris i no estar obert a tots els sol·licitants. El CPGB com el sector britànic de la Internacional Comunista s'ha compromès a aplicar les decisions de l'òrgan superior a la que estava subordinat.

Això va resultar ser una benedicció a la vaga general de 1926, immediatament abans que gran part de la direcció central de la PCGB va ser empresonada. Dotze van ser acusats de "conspiració sediciosa". Cinc van ser empresonats per un any i per als altres sis mesos. Un altre problema important per al partit va ser la seva política d'abnegació del seu propi paper i exhortat al Consell General del Congrés de Sindicats de tenir un paper revolucionari.

No obstant això, durant la vaga i durant la llarga agonia per treure els miners en vaga als membres de la PCGB van sortir a la palestra en defensa de la vaga i en l'intent de desenvolupar la solidaritat amb els miners. El resultat va ser que els membres del partit van augmentar en les zones mineres entre els anys 1926 i 1927. Gran part d'aquests guanys es van perdre durant el Tercer Període d'influència, però s'ha desenvolupat en determinats àmbits que continuen fins a la desaparició del partit dècades més tard.

El PCGB va tenir èxit en la creació d'una capa de militants molt compromesos amb el partit i les seves polítiques, malgrat aquest suport es va concentrar en particular en el comerç, especialment en la indústria pesant, la tèxtil i la mineria, i a més tendeixen a concentrar massa en les regions carboníferes, alguns llocs de producció industrial de ciutats com Glasgow i els jueus a l'est de Londres. De fet, Maerdy a la vall de Rhondda, juntament amb Chopwell a Tyne and Wear van ser dues d'un nombre de comunitats conegudes com al "Petit Moscou" per les seves tendències comunistes.

El tercer període[modifica | modifica el codi]

Però aquest suport construïda durant els primers anys es posa en perill durant el tercer període entre el 1929 a 1932, el tercer període de ser l'anomenat període de renovat avenç revolucionari, ja que va ser anomenat era estalinista per als dirigents de la Comintern. El resultat d'aquesta classe de política és que els social demòcrates i laboristes van ser vistos com una igual o major amenaça, similar i obertament com els partits feixistes i per tant, es descriu com social-feixistes. Qualsevol tipus d'aliança amb els social-feixistes, evidentment, han de prohibir-se.

El tercer període també significava que el tractat de desenvolupar un PCGB revolucionari en els sindicats va obrir una rivalitat establerta pel Congrés de Sindicats dels sindicats afiliats. Es van reunir amb una quasi total manca d'èxit a pesar d'un petit grapat de nuclis "rojos" que van formar els sindicats, entre ells els miners, un sindicat a Escòcia i l'adaptació de la unió a l'est de Londres.

Però fins i tot si el tercer període va ser per totes les normes convencionals un total fracàs polític va ser l'època "heroica" del comunisme britànic sense que les seves campanyes tinguin repercussions més enllà de les seves files. Aquest va ser el Moviment Nacional de Treballadors desocupats dirigit per Wal Hannington. L'augment de l'atur han provocat un augment substancial en el nombre de membres del PC, especialment els procedents de l'enginyeria. Encara que va néixer al Tercer Període durant la Gran depressió, l'NUWM (National Unemployed Workers Movement) va ser una de les principals campanyes a tot el cos polític de massa, amb la seva dissolució el 1941.

Després de la victòria de Hitler a Alemanya, el tercer període va perdre sentit per la lluita contra el nazisme, i es van passar a la política del front popular. Aquesta política es va sostenir, ja que com el feixisme era el principal perill per al moviment obrer, és necessari aliar-se amb totes les forces anti-feixistes inclosos els partits democràtics. A la Gran Bretanya, aquesta política es va expressar en els esforços de la CPGB per forjar una aliança amb el Partit Laborista, i fins i tot amb forces a la dreta del món del treball.

El 1935, les eleccions generals Willie Gallach va ser elegit el primer Partit Comunista del primer Primer Ministre en sis anys, i el seu primer diputat elegit en contra de l'oposició del laborisme. Gallach Dissabte de West Fife, a Escòcia, una regió minera del carbó en la qual hi va haver un suport considerable. Durant la dècada de 1930 es va oposar a la CPGB el govern conservador de la política d'apaivagament cap a l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista. Als carrers els membres del partit que tenen un paper de lideratge en la lluita contra la Unió Britànica de feixistes, dirigit per Sir Oswald Mosley, la Blackshirts, que intenten imitar els nazis en accions antisemites a Londres i altres grans ciutats britàniques.

Els anys de la Guerra Mundial i postguerra[modifica | modifica el codi]

Durant la dècada dels 40 i la Segona Guerra Mundial[modifica | modifica el codi]

Amb el començament de la Segona Guerra Mundial el 1939, inicialment la CPGB segueix donant suport a la lluita en dos fronts (contra Chamberlain la Gran Bretanya i el feixisme nazi a l'estranger). Tanmateix, gràcies a la intervenció directa de la Internacional Comunista (iniciada per Stalin), aquesta política va ser ràpidament canviada a quedar en línia amb els altres partits comunistes, que lluiten per la pau, i que descriu la guerra com el producte de l'imperialisme de les dues parts, i en el qual la classe obrera no tenia cap banda a guanyar. A això es va oposar al CPGB per Harry Pollitt i JR Campbell, l'editor del diari dels treballadors, i tots dos van ser rellevats de les seves funcions a l'octubre de 1939. Pollitt va ser substituït per Palma de Dutt. Des de 1939 fins a 1941 l'CPGB va ser molt actiu en el suport a les vagues i en la denúncia al govern per la seva persecució de la guerra.

Tanmateix, quan el 1941 la Unió Soviètica va ser envaïda per Alemanya, la CPGB enrere en la seva posició immediatament i va sortir en suport de la guerra sobre la base que s'ha convertit ara en una guerra entre el feixisme i la Unió Soviètica. Pollitt va ser restaurat a la seva antiga posició com a secretari del partit. De fet, els comunistes "suport a la guerra era tan sorollosa que es va posar en marxa una campanya a favor d'un segon front en suport de l'URSS i la velocitat de la derrota de l'Eix. En la indústria que ara es van oposar a la vaga i amb el suport conjunt dels Comitès de Producció, [9], que tenia per objecte augmentar la productivitat, i amb el suport del Govern Nacional que va ser dirigit per Winston Churchill (conservador) i Clement Attlee (Treball). La patriòtica actitud de la CPGB era tal que el 1943 en una elecció a Cardiff activament la campanya a favor de candidats del Partit Conservador contra Fenner Brockway, el candidat del Partit Laborista Independent. La Part en vaga van atacar els militants com "agents trotskistes»; William Wainwright Esborrar el fullet de Trotski advertir Agents: Vostè ha de capacitar a tu mateix per arrodonir aquests altres més astuts enemics ... que s'anomenen trotskistes ".

La Postguerra[modifica | modifica el codi]

Després de la Segona Guerra Mundial, el prestigi del comunisme era enorme. Foren els comunistes els més aferrissats en la lluita contra en nazisme i el feixisme arreu d'Europa. També els militants comunistes foren els més valents i de vegades també els més heroics en la guerra sacrificant-se molt. Paral·lelament, l'URSS havia aconseguit vèncer i envair Alemanya. El nazisme era el principal enemic de tots els guanyadors de la guerra i els comunistes havien encapçalat la seus denúncia.

Són els primers anys de la postguerra en que trobem un moment de ressorgiment general del comunisme i de l'esquerra arreu d'Europa.

El 1945 les eleccions generals, el Partit Comunista va rebre 103.000 vots, els comunistes i dos van ser elegits com a membres del parlament, un dels quals va ser Gallach, l'altre és Phil Piratin, que va guanyar Mile End a Londres l'East End. Harry Pollitt no només per 972 vots a favor, tome la Rhondda Orient circumscripció. Ambdós parlamentaris comunistes però, van perdre els seus escons en les eleccions generals de 1950.

Tanmateix, la Part es trobava disposada a demostrar la seva lleialtat a la Gran Bretanya de la competitivitat industrial. En el 19è Congrés, Harry Pollitt preguntar retòricament, "per què hem d'augmentar la producció?" Respondre "a pagar per el que es veuen obligats a importar. Per mantenir la nostra independència com a nació. "

El nombre de membres del partit va arribar al seu punt màxim durant 1943, arribant a voltant de 60.000. Tot i que compta amb alguns intel·lectuals, especialment entre el Grup d'historiadors del Partit Comunista, el partit segueix sent petit en comparació amb els seus homòlegs de l'Europa continental. El Partit Comunista Francès, per exemple, tenia 800.000 membres, i el Partit Comunista italià en tenia 1,7 milions. El Partit Comunista intenta, sense èxit, a afiliar-se al Partit Laborista el 1935, 43 i 46.

La Guerra Freda[modifica | modifica el codi]

El 1951 el partit va emetre un programa anomenat El camí britànic cap al socialisme (oficialment adoptat en el 22è Congrés a l'abril de 1952), que preconitza explícitament la possibilitat d'una transició pacífica al socialisme reformista, però només després d'haver estat aprovada personalment pel mateix Stalin. La importància d'aquest document és que la renúncia implícita als propósits revolucionaris pel qual va ser fundada en primera instància. El British Road Socialism es mantindrà el programa de l'CPGB fins a la seva dissolució el 1991, encara que en forma modificada i encara avui és el programa del Partit Comunista de Gran Bretanya que afirma la continuïtat amb la política CPGB.

A la dècada de 1950 el CPGB va rebre de Rubén Falber al voltant de cent mil lliures a l'any des del PCUS, i en els anys setanta encara s'està pagant al voltant de quinze mil lliures "per a les pensions", segons l'historiador Geoff Andrews, qui afegeix que "els beneficiaris inclosos Rajani Palma Dutt ".

En aquests anys podem destacar una influència notable. Cal tenir en compte el Grup d'intel·lectuals Marxistes Britànics, compostats per personanitats com Maurice Dobb, E.P. Thompson, Eric Hobsbawn, Cristopher Hill, entre d'altres.

Des dels anys de la guerra del 1956, el CPGB estava a l'altura de la seva influència en el moviment obrer amb molts dirigents sindicals que n'eren membres. No només tenen gran influència en la Unió Nacional de miners, però va ser molt influent en la Unió Elèctrica del Comerç i en el Amalgamated Unió de Treballadors d'Enginyeria de la clau de coll blau sindicat. A més, gran part de l'esquerra del Partit Laborista va ser fortament influenciada pel Partit. Dissidents van ser pocs, potser el més notable sent Eric Heffer el futur diputat del Laborisme que va deixar el partit en els finals del decenni de 1940, i es tracten amb facilitat.

El declivi del Partit Comunista[modifica | modifica el codi]

L'erosió de la Guerra Freda[modifica | modifica el codi]

La mort de Stalin el 1953 i l'aixecament del bloc a l'est d'Alemanya el mateix any va tenir poca influència directa sobre la CPGB, però van ser precursors del que estava per venir. Més important va ser Kruschev del "Discurs secret" en el 20 Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica, en el qual va denunciar Stalin. Agitació laboral a Polònia el 1956, pertorbat no només el CPGB, molts altres partits comunistes també. El CPGB va viure una experiència de cada vegada més gran pèrdua de membres com a conseqüència de les represàlies del Pacte de Varsòvia en l'aixafament de la revolució hongaresa de 1956. Aquest esdeveniment va ser cobert en el diari del partit pel corresponsal Pedro Fregidora. Al seu retorn a la Gran Bretanya va renunciar a la Fregidora diari treballador i va ser expulsat del partit.

Els anys 60 i 70[modifica | modifica el codi]

Després dels esdeveniments del 1956, la part que cada cop més funciona com a grup de pressió, tractant d'utilitzar la seva base d'un bon moviment organitzat i sindical per empènyer cap a l'esquerra del Partit Laborista. Amb Ken Gill, el partit va esdevenir el primer funcionari electe el 1968 i excomunistes Hugh Scanlon va ser elegit president de l'AEU, amb un ampli suport a l'esquerra l'any anterior - Reg derrotar Birch, el partit maoista ex candidat.

Part de l'orientació, però, va ser a l'esquerra dels dirigents sindicals, no la base. Historiador Geoff Andrews explica "és el paper dels delegats sindicals en l'organització de les Orientacions generals d'esquerres i que influeixen en els dirigents sindicals que és la clau, més que l'organització de les files en contra de dirigents i del que el partit es va retirar.

Com avançava la dècada dels setanta i la militància industrial va disminuir a la cara de l'alta taxa d'atur, les tensions en el partit fins i tot quan aixeca els seus membres van seguir disminuint.

El final del Partit[modifica | modifica el codi]

Fou l'any 1991 després d'un llarg procés de decadència iniciat durant la guerra freda i la invasió de 1956 d'Hongria i els anys 60 i 70's

Secretaris generals[modifica | modifica el codi]

Members destacables que han estat del PCGB[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit Comunista de la Gran Bretanya Modifica l'enllaç a Wikidata