Partit Socialista Català

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb Partit dels Socialistes de Catalunya.
Infotaula d'organitzacióPartit Socialista Català
Dades
Tipus partit polític
Modifica les dades a Wikidata

El Partit Socialista Català fou el nom que va adoptar el Moviment Social d'Emancipació Catalana (MSEC) el 19 de juliol de 1941, organització política formada per un grup de militants catalanistes i socialistes exiliats a Mèxic. La majoria dels seus militants tenien en comú que procedien del PSUC, encara que el seu origen era molt divers. Així el redactor de L'Hora, Miquel Ferrer i Sanxis, abans d'ingressar al PSUC havia estat membre de la Unió Socialista de Catalunya (USC) i antigament havia estat militant d'Estat Català, mentre que Pere Matalonga i Montoto venia del Partit Comunista de Catalunya (PCC), Pere Aznar i Seseres havia estat cap del Partit Català Proletari i Ramir Ortega Garriga havia estat militant de la Federació Catalana del PSOE.

La direcció del partit radicava a Mèxic i a Xile de la mà de Pere Aznar i Dolors Piera, però també tenien una delegació a la Gran Bretanya. En fou nomenat president Felip Barjau i Riera. De 1942 a 1944 el seu òrgan fou el Butlletí del Partit Socialista Català, on hi col·laboraren també Marià Martínez i Cuenca, Josep Soler i Vidal, Àngel Estivill i Francesc Requena. De 1944 a 1947 el seu òrgan fou Nova Era, d'aparició bimestral.

La seva ideologia era socialista democràtica i la unitat dels països de llengua catalana, i fou un dels signants del pacte Galeusca del 1941. Quan l'octubre de 1945 es creà el nou Moviment Socialista de Catalunya (MSC) va iniciar un moviment de convergència, tot proclamant-se'n la seva delegació a Amèrica. El 1950 deixà d'existir com a partit.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]