Partit Socialista de Menorca

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióPartit Socialista de Menorca
Ib psm.png
Dades bàsiques
Tipus entitat Partit polític illenc
Ideologia Nacionalisme, menorquinisme, socialdemocràcia, esquerra i ecologisme
Història
Fusió de Moviment Socialista de Menorca
Moviment Federalista de Menorca
Fundació Febrer de 1977
Fusionada amb Federació de l'Esquerra Nacionalista de les Illes Balears (1989-1998)
PSM-Entesa Nacionalista (1998-...)
Unitat per les Illes (2008)
MÉS per Menorca(2014-...)
Organització i govern
Seu central 
Secretariat Maite Salord Ripoll
Afiliació europea Aliança Lliure Europea
Representació 1 diputat al Parlament de les Illes Balears
1 conseller al Consell Insular de Menorca

Web www.psm-menorca.cat
Modifica dades a Wikidata

El Partit Socialista de Menorca va néixer per la fusió de dos partits d'esquerra: el Moviment Socialista de Menorca i el Moviment Federalista de Menorca el 1977. Es va aliar amb el Partit Socialista de Mallorca i va formar la coalició electoral Unitat Socialista (1977). Ambdós partits es van federar i van constituir el nucli principal de la Federació de l'Esquerra Nacionalista de les Illes Balears (FENIB) formada el 1989. Als anys 90 el Partit Socialista de Menorca es va aliar, a nivell insular, amb Esquerra Unida, secció de Menorca, per formar l'Entesa de l'Esquerra de Menorca que es va trencar el 1994. Tot i així, com a partit federat, continua mantenint especials vincles amb el Partit Socialista de Mallorca i el 1998, dissolta la FENIB, va formar part de la nova federació PSM-Entesa Nacionalista.

La branca juvenil fou formada el 1995 amb el nom de Joventuts d'Esquerra Nacionalista del Partit Socialista de Menorca. El seu primer secretari general fou en Joan Lluís Torres.

El 29 de desembre de 2012, el PSM aprovava en assemblea uns nous estatuts que el convertien en un partit més obert i totalment assambleari. Passà a denominar-se PSM-Més per Menorca i Maite Salord Ripoll fou elegida coordinadora general. Paral·lelament, es començà a treballar amb altres forces per al naixement del projecte MÉS per Menorca.

Enllaços externs[modifica]