Partit Verd de Suïssa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGrüne Partei der Schweiz
Les Vert-e-s – Parti Écologiste Suisse
I Verdi – Partito Ecologista Svizzero
La Verda – Partida Ecologica Svizra
Dades
Nom curtGrüne Schweiz, Les Vert-e-s suisses, Verdi Svizzeri, PES i Greens Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític suís
Ideologia políticaEcologisme
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1983
Activitat
Membre deSwiss Climate Alliance (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membres10.500 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaBalthasar Glättli
Afiliació europeaPartit Verd Europeu
Representació20 escons al Consell Nacional de Suïssa
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.gruene.ch
Twitter: LesVertsSuisse Modifica el valor a Wikidata

El Partit Verd de Suïssa (alemany Grüne Partei der Schweiz; francès: Les vert-e-s – Parti écologiste suisse; italià I Verdi – Partito ecologista svizzero; romanx: La Verda – Partida ecologica svizra) és un partit polític de Suïssa. És el cinquè partit en el Consell Nacional de Suïssa, i el més gran dels no representats al Consell Federal de Suïssa.

Història[modifica]

El Partit Verd de Suïssa va ser fundat com un partit local el 1971 a la ciutat de Neuchâtel. El 1979 Daniel Brélaz va ser elegit al Consell Nacional com el diputat primer diputat verd a nivell nacional. En els anys següents es fundaren organitzacions locals i regionals de partits verds a les diverses ciutats.

El 1983 es crearen dos diferents federacions nacionals de partits verds; el maig, els diversos grups verds locals es van reunir a Friburg per formar la Federació de Partits Verds de Suïssa, i al juny, alguns grups alternatius d'esquerra van formar el «Partit Alternativa Verda de Suïssa» a Berna. El 1990 va fracassar un intent d'unificar aquestes organitzacions. Posteriorment, alguns dels grups de membres del Partit Alternativa Verda es va unir a la «Federació de Partits Verds», que s'ha convertit de facto en el Partit Verd nacional. El 1993 la «Federació de Partits Verds» va canviar el seu nom pel de Partit Verd de Suïssa.

El 1986 els dos primers membres verds d'un govern cantonal esdevingueren membres de la Regierungsrat de Berna. El 1987 el Partit Verd de Suïssa es va unir a la Federació Europea de Partits Verds. A la dècada de 1990, membres del Partit Verd es va convertir en alcaldes, membres de l'alt tribunal, i fins i tot enpresident d'un govern cantonal (Verena Diener el 1999).

Polítiques[modifica]

L'èmfasi tradicional de la política del partit rau en l'ambientalisme i la política de transport. En política exterior, els verds defensen l'obertura i el pacifisme. En política econòmica, els verds són de centreesquerra. La majoria dels verds donen suport a l'adhesió de Suïssa a la Unió Europea. En política d'immigració, els verds donen suport a les iniciatives d'integració per als immigrants. Els verds recolzen apujar els preus de l'energia. D'acord amb la seva política, els ingressos resultants haurien de ser assignats a la seguretat social pública.

Eleccions[modifica]

Resultat de les eleccions al Consell Nacional de Suïssa
Eleccions % dels vots Membres del Consell
1979 0,6 1
1983 1,9 4
1987 4,9 9
1991 6,1 14
1995 5,0 8
1999 5,0 9
2003 7,4 13
2007 9,6 20
2011 8,4 15
2015 7,1 11

Des del 2007 també té 2 representants al Consell dels Estats de Suïssa. El 2005, el partit va assolur un 3,8% dels escons dels governs executius cantonals suïssos i el 6,9% als parlaments cantonals de Suïssa cantonals (índex "BADAC", ponderat amb la població i el nombre d'escons). El Partit Verd és avui en dia (2007) representat als governs dels cantons de Berna, Basilea-Ciutat, Ginebra (dos ministres), Neuchâtel, Nidwalden, Vaud i Zug (dos ministres).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit Verd de Suïssa