Partits polítics de l'Equador

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióPartits polítics de l'Equador
Dades bàsiques
Tipus entitat article de llista de Wikimedia
Modifica dades a Wikidata

La República de l'Equador té un sistema multipartidista. Històricament els partits polítics de l'Equador han estat relativament petits i força nombrosos, amb una ideologia poc definida, basant-se més en el carisma personal dels seus líders. Malgrat la presència de partits amb línies ideològiques clares, aquesta tendència personalista segueix present en l'actualitat, amb partits formats al voltant d'un personatge concret (per exemple el Partido Renovador Institucional de Acción Nacional, basat en la fortuna personal de l'empresari Álvaro Noboa).

Durant la segona meitat del segle XIX i tot el segle XX (excepte en les etapes de dictadures) la política equatoriana ha estat tradicionalment controlada pel Partit Liberal (representant de la burgesia de la costa, principalment de Guayaquil) i el Partit Conservador (representant de l'aristocràcia conservadora de la serralada). Aquesta tendència bipartidista es començà a trencar especialment a partir dels anys 1960, amb nombrosos partits de totes les tendències. A partir d'aquest moment, els partits més forts i que històricament han mantingut més clara la seva línia ideològica i la seva força electoral són, d'una banda, el Partido Social Cristiano, de centredreta i que en els darrers anys ha passat d'una línia més populista i autoritària (representada per León Febres Cordero) a una línia més neoliberal però amb certes preocupacions socials i ideològiques (amb nous polítics com Jaime Nebot o Cynthia Viteri). D'altra banda, el partit Izquierda Democrática, que ha representat la ideologia socialdemòcrata aglutinant, des de la seva creació el 1967, diverses tendències de l'esquerra equatoriana descontentes amb els plantejaments marxistes que durant els anys 1960 van tenir una relativa força al país.

A més, a partir de la dècada de 1990, han sorgit amb força partits de tendència indigenista, amb l'objectiu de portar al terreny polític les reivindicacions de la població indígena, tradicionalment absent de la lluita política. El més important és, sens dubte, Pachakutik, de tendència socialista i, en part, representant de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Equador (CONAIE).

Els partits[modifica]

Els partits més importants existents actualment a l'Equador són els següents (es llisten només aquells partits que s'han presentat a les dues darreres eleccions):

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partits polítics de l'Equador Modifica l'enllaç a Wikidata