Pasta de mongetes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPasta de mongetes
Detalls
Tipusbean paste (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La pasta de mongetes (xinès:豆沙 ; pinyin: dòushā; japonès: an) és un ingredient culinari utilitzat en diverses cuines asiàtiques.[1] A la Xina, Corea i Japó s'utilitza principalment com a farciment de postres dolces i de rebosteria. A la Xina s'utilitzen diversos tipus de fesols.

Preparació[modifica]

Sandvitx amb maduixes i pasta dolça de mongetes a Nagoya

Les mongetes es bullen sense sucre, es trituren i es rebaixen amb una mica d'aigua. Aquesta mescla es passa per un colador per a llevar-ne les beines. El resultat es cola i s'escorre amb una gasa, i s'endolceix. S'afegeix generalment oli, en forma d'oli vegetal o de llard de porc, a la pasta relativament seca per a millorar-ne la textura i la sensació a la boca.

La pasta de mongetes dolces amb oli es fa servir principalment com a farciment a la pastisseria xinesa, mentre que les pasta de mongetes dolces crua i sense oli es poden utilitzar per fer tong sui. La pastisseria japonesa utilitzen principalment pastes de mongetes dolces sense oli.

Tipus[modifica]

Hi ha diversos tipus de pasta de mongetes dolces o salades:

  • Pasta grassa de fesols (油豆沙, yóudoushā): elaborada a partir de mongetes azuki, és de color marró fosc a causa de l'addició de sucre i greix animal o oli vegetal durant la cocció prolongada. De vegades es perfuma amb flor d'osmanthus.
  • Pasta de mongetes mung (també anomenada soja verda) (): preparada a partir de mongetes mung; de color groc o verda pàl·lida.
  • Pasta de soja groga (xinès simplificat: 黄豆沙) .
  • Pasta de mongetes vermelles (xinès simplificat: 红豆纱) o anko: preparada a partir de mongetes azuki i de color vermell fosc.
  • Pasta de mongetes blanques (白豆沙) : preparada a partir de mongetes blanques i de color beix pàl·lida.
  • Pasta de mongetes negres (黑豆沙), salada: preparada a partir de mongetes negres; utilitzada a la cuina de Pequín i en altres cuines del nord de la Xina.

Altres pastes dolces[modifica]

Altres pastes dolces s'utilitzen com a farciment a la cuina xinesa. Encara que no són fetes de mongetes, s'utilitzen de la mateixa manera i són tant o més populars. Tenen la mateixa textura i sabor que la pasta de mongetes dolces. S'hi troben:

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hsiung, Deh-Ta. The Chinese kitchen = Shi pu. First U.S. edition, 1999. ISBN 978-0-312-24699-0.