Pastor belga tervueren

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de raça de gos Pastor belga tervueren
Tervuren.jpg

El pastor belga tervueren és una raça de gos originària de Bèlgica. De les quatre varietats de pastor belga, només el tervueren i el groenendael tenen pèl llarg. Per això, són les dues varietats que han aconseguit més popularitat com a mascotes.

No obstant això, i malgrat la seva bellesa i elegància, el pastor belga tervueren és abans de res un gos de treball.

Història[modifica]

El pastor belga tervueren deu el seu nom a la vila belga de Tervuren. Aquest bell gos no sempre va ser molt popular. Després de dues èpoques en què la població d'aquesta varietat va estar punt de desaparèixer, el tervueren va aconseguir cobrar popularitat el 1945.

Descripció[modifica]

El seu cos quadrat, musculós i lleuger li proporciona l'agilitat i la força necessàries per tenir èxit en gairebé qualsevol treball que se li encomani. Igual que els altres pastors belgues, el tervueren és un gos àgil i molt actiu. Les orelles són triangulars i acabades en punta, són petites i d'inserció alta en un cap llarg, recte i prim. Els ulls són foscos i de forma ametllada. Les dents del tervueren es tanquen en tisora i estan disposats en un musell que és més ample a la seva base que en el seu extrem. El musell mai és puntegut. El pèl d'aquest pastor belga és curt a sobre del cap, la part externa de les orelles i la part baixa de les potes (excepte pel costat posterior de l'avantbraç que presenta serrells). La resta del cos està cobert per pèl llarg que és més abundant en el coll i pit, on dibuixa un collaret molt característic. El pèl també és molt abundant en la cua.

Els colors acceptats pel pastor belga tervueren són el vermell carbonat amb màscara negra. El carbonat és el color resultant de pèls que tenen l'extrem negre, per la qual cosa el color de base s'enfosqueix una mica.

La cua de longitud mitjana i amb abundant pèl, ha d'arribar almenys fins a la sofraja. Les extremitats anteriors són rectes i paral·leles entre si. Les extremitats posteriors són poderoses però sense donar l'aparença de ser pesades. Tenen angulació normal.

L'alçada a la creu per als mascles oscil·la entre els 60 i els 66 centímetres. Per a les femelles, està entre els 56 i 62 centímetres. El pes dels mascles ha d'estar entre els 25 i 30 quilograms. El de les femelles ha d'estar entre els 20 i 25 quilograms.

Caràcter[modifica]

Vigilant, actiu i de gran vitalitat, el tervueren és un excel·lent gos guardià i protector dels seus. Com té molt desenvolupats els instints de protecció i territorialitat, és necessari socialitzar-ho des de cadell. El tervueren té tanta energia com qualsevol altre pastor belga, per la qual cosa necessita alguna ocupació diària per mantenir-se distret i cremar tota l'energia excedent. La falta d'exercici físic i mental, pot causar problemes de comportament. Aquest gos és fàcil d'entrenar si s'utilitzen els mètodes adequats. Mètodes durs poden destruir el caràcter del tervueren, o portar a la confrontació. És preferible utilitzar mètodes d'ensinistrament caní que es basin en la cooperació i no en la dominació. El pastor belga tervueren necessita un propietari que conegui bé els gossos. Si es donen les condicions adequades, aquest gos pot arribar a ser un excel·lent gos guardià, un gran gos pastor o una mascota meravellosa. Tot depèn de la correcta criança i educació.

Salut[modifica]

Igual que les altres varietats de pastor belga, el tervueren és un gos resistent que poques vegades presenta problemes de salut. No obstant això, la cura veterinària és sempre necessària, per la qual cosa s'ha de triar un veterinari amb sòlids coneixements i experiència. Encara que el pastor belga tervueren pot adaptar-se a viure en un departament, necessita molt exercici. Per això, és millor si es compta amb un jardí o un pati. Ja sigui que visqui en un departament o en una casa, els passejos diaris són imprescindibles per a aquest gos. Han de ser passejos llargs. A més de l'exercici, aquest gos necessita companyia constant. No és un gos per deixar en un canil o al pati la major part del dia. El pastor belga tervueren perd pèl de forma regular durant tot l'any. A més, els mascles perden pèl en major quantitat una vegada per any. Les femelles perden pèl en forma abundant dues vegades a l'any. El raspallat regular és necessari per mantenir el pelatge del tervueren en bones condicions. La visita a la perruqueria canina pot ser d'utilitat si l'amo no té coneixements sobre el tema.

Fotografies[modifica]

El color bàsic del tervueren varia del ros sorrenc fins al teula, un mateix gos pot tenir quasi tota la gamma en diverses capes de pèl, tots tenen una màscara negra a la cara:

Els Tervueren i els Groenendael són les varietats de pastor belga més habituals en les exhibicions i competicions esportives de tipus "Agility":

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pastor belga tervueren