Pastoralis Praeeminentiae

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Pastoralis Praeeminentiae () fou una butlla publicada pel papa Climent V el 22 de novembre de 1307, va ordenar a tots els reis cristians arrestar a tots els membres de l'orde del Temple i apropiar-se de totes les seves terres i propietats en nom de del papat, a excepció de les possessions de l'orde a la península Ibèrica.

Importància d'aquesta butlla[modifica]

Publicat durant el judici dels cavallers templers pel rei de França, Felip IV El Bell, aquesta butlla va tenir un impacte considerable en la destinació dels cavallers templers i, més important, en la posició de la Santa Seu sobre aquest cas.

D'aquesta manera, Climent V volia mantenir el control del procediment llançat per Felip V, impedint-li tancar el judici massa aviat. Si el papa s'hagués abstingut de fer aquest enfocament, al mateix temps que recolzés pel seu silenci l'acció iniciada pel rei de França contra l'ordre del 13 d'octubre del mateix any (1307), probablement hauria donat lloc a acord entre Carpentras i París, a favor del rei.

A Catalunya, Jaume II, tot seguit a la recepció de la butlla Pastoralis praeeminentiae que el facultava a detenir els templers dels seus estats, s'adreçà el 20 de gener de 1308 als frares que s'havien negat a lliurar-se al primer requeriment perquè per l'autoritat que li conferien les lletres papals es presentessin davant seu. Els frares no acceptaren, tot i el contingut de la butlla papal, els requeriments del monarca i decidiren resistir en els seus castells abans que lliurar-se a Jaume II.[1]

Al contrari, la butlla Pastoralis præeminentiæ va garantir que el judici seria públic i es duria a terme conjuntament pels llegats del papa i dels legistes reials.

Referències[modifica]

  1. Pagès Editors, els Templers catalans, de La rosa a La creu de Josep Maria Sans i Travé, pàgs. 426/ (ISBN: 84-7935-329-5).