Colom cuabarrat meridional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Patagioenas albilinea)
Infotaula d'ésser viuColom cuabarrat meridional
Patagioenas albilinea Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22725270 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreColumbiformes
FamíliaColumbidae
GènerePatagioenas
EspèciePatagioenas albilinea Modifica el valor a Wikidata
(Bonaparte, 1854)
Nomenclatura
Sinònims
Columba albilinea

El colom cuabarrat meridional [1] (Patagioenas albilinea) és una espècie d'ocell de la família dels colúmbids (Columbidae) d'Amèrica Central i l'oest de Sud-amèrica.

Cria als boscos de muntanya, entre 500 – 3.600 m del sud d'Amèrica Central i Amèrica del Sud, a Costa Rica, oest de Panamà (cap a l'est fins l'est de Veraguas), i des de Colòmbia (als Andes, Sierra Nevada de Santa Marta i Sierra de Perijá), nord i sud de Veneçuela (des de Zulia cap al sud fins a Tachirá i cap a l'est fins a Sucre i Monagas. Tepuis de Bolívar i Amazonas), Trinitat i Tobago i adjacent nord-oest del Brasil (Roraima), cap al sud, a través dels Andes de l'Equador, el Perú i centre de Bolívia (La Paz, Cochabamba, oest de Santa Cruz) fins al nord-oest de l'Argentina (Jujuy, Salta, Catamarca, Tucumán).

Taxonomia[modifica]

Molts autors consideren que aquesta espècie forma part de Patagioenas fasciata. Modernament alguns autors la consideren una espècie diferent, amb tres subespècies:[2]

  • P. a. crissalis (Salvadori, 1893). Costa Rica i Panamà.
  • P. a. roraimae (Chapman, 1929). Muntanyes del centre i sud-est de Veneçuela.
  • P. a. albilinea (Bonaparte, 1854). Colòmbia, Trinitat, Veneçuela, Equador, Perú, Bolívia i Argentina.

Referències[modifica]

  1. Comissió dels Noms dels Ocells en Català. Diccionari dels ocells del món: Ocells no passeriformes. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d'Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia
  2. LF. Baptista, PW. Trail i HM Horblit (2018). Pigeons, Doves (Columbidae) J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D.A. Christie i E. de Juana, (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.