Patanjali

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Patanjali (en devanagari पतञ्जलि, Patañjali) (potser segle II aC) és el compilador real o mític del Yoga Sutra, una col·lecció important d'aforismes sobre la pràctica del ioga, que constitueix la primera codificació escrita tractant d'aquest tema. Per això se'l considera sovint com el fundador del ioga, tot i que el Ioga Sutra es basa en l'escola samkhya i texts hindús anteriors com el Bhagavad Gita. A més, el ioga en tant que via d'unificació de la consciència, ja s'esmenta en els Purana, els Veda i els Upanixad. Tanmateix, el seu treball representa una obra major de la literatura hindú, i serveix de base al Raja-ioga, del qual Patanjali analitza els principis i les tècniques.

El ioga de Patanjali és una de les sis escoles (o darsanes) de la filosofia hindú. Els seus sutres constitueixen la referència més antiga al terme ashtanga-ioga, literalment "els vuit membres del ioga".

Tradicionalment també se li atribueix l'autoria del Mahabhasya (Gran comentari), un comentari molt important de l’Astadhyayi (Gramàtica) de Pànini, lingüista del segle V aC que va establir les regles de morfologia del sànscrit. Aquest comentari subministra un mètode d'interpretació essencial que servirà de model a tota la literatura de l'escolàstica sànscrita. Es compon de llargs debats dialogats entre diversos interlocutors que sostenen tesis diferents.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Patanjali Modifica l'enllaç a Wikidata