Patinatge artístic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Patinatge artístic sobre gel».
Infotaula d'esportPatinatge artístic
Eric Traonouez Champion du Monde.JPG
Tipus patinatge sobre rodes
Modifica les dades a Wikidata

El patinatge artístic sobre rodes és un esport reconegut mundialment, no com a nivell olímpic, sinó com a nivell de competicions.

Història[modifica]

S'esmenta l'holandès Hoans Brinker com el primer inventor dels patins de rodes. En 1770, el belga Joseph Merlin va crear uns patins incorporant quatre rodes disposades en una sola línia. Aquests primers patins tenien rodes metàl·liques i era difícil frenar.

En 1789 Lodewijik Maximilian Van Lede va introduir el patí en línia a França, on va ser cridat patí a terre ( «patí de terra»). Aquests patins consistien en una placa de metall amb rodes de fusta. En 1819, es va establir la primera patent comercial del patí en línia amb tres rodes. Sobre aquesta mateixa època es tenen notícies de la primera representació, el ballet Der Maler oder die Wintervergnügen ( «El pintor o els plaers hivernals») en la qual apareixien patinadors sobre rodes simulant el patinatge sobre gel.

Al llarg del segle XIX van aparèixer més models de patins, tots ells amb les rodes en línia i que no permetien prendre bé les corbes. El primer patí de tipus quad, amb dues rodes a cada costat, va ser inventat pel nord-americà James Plimpton en 1863. Les rodes podien pivotar independentment de la muntura, la qual cosa els feia molt més maniobrables. Més tard es van incorporar els rodaments en les rodes, que disminuïen la fricció i el bloc de goma usat per frenar. Aquests patins van permetre el desenvolupament del patinatge artístic sobre rodes. Cap al final del segle XX va ser quan es van inventar els primers patins in-line apropiats per al patinatge artístic.

A l'abril de 1924 es va fundar a Montreux (Suïssa) la Federation Internationale du Patinatge a Roulotte (FIPR) (Federació Internacional de Patinatge de Rodes. La FIPR va organitzar els primers campionats de patinatge artístic en 1947, a Washington, EUA. L'organització va passar a cridar-se més tard Federation Internationale de Roller Skating (FIRS). la FIRS està reconeguda pel Comitè Olímpic Internacional com la representant de totes les disciplines de patinatge sobre rodes, un primer pas necessari perquè s'accepti aquest esport en els Jocs Olímpics.

El 2002 van tenir lloc els primers campionats de patinatge artístic en la modalitat en línia.

Element bàsic: el patí[modifica]

El clàssic patí, també conegut com a quad, té quatre rodes col·locades per parelles en dos eixos. Hi ha molts tipus diferents de patins, sempre seguint una mateixa estructura, el que pot variar és el color, la forma o l'estil. Una bona manera de personalitzar-se uns patins és canviar el color dels cordons, per exemple.

Objectiu[modifica]

El patinatge artístic sobre rodes té com a objectiu principal barrejar els moviments de dansa amb la sincronització del moviment de les mans i dels peus. Es tracta d'aconseguir la combinació perfecta. Per aquest motiu en patinatge trobem tanta diversitat de moviments, salts, piruetes, figures, etc.

Lloc on es realitza[modifica]

Es duu a terme en superfícies diferents al gel, en general de terratzo o parquet, que al seu torn poden tenir opcionalment una capa de material plàstic (poliuretà, resina sintètica, etc.). El patinatge artístic es desenvolupa en pistes.

Figures, salts i piruetes[modifica]

 • Dimoni / Equilibri / Floreta: Patinant endavant s'aixeca un peu.
 • Carro / Cadireta: Consisteix a ajupir-te mentre patines amb els dos peus a terra
 • Canó: Igual que el carro, però estirant una cama endavant sense que toqui a terra.
 • Àngel: Aixecar una cama, paral·lelament amb el terra, mentre patines (endavant o enrere) amb l'altre.
 • Àncora o papallona: Passant una mà per darrere el cos t'agafes un peu i l'estires tan amunt com pots sense desequilibrar-te mentre patines endavant o enrere.
 • Picadillo: Patinant enrere, s'estira el peu esquerra enrere i amb el tac del patí es colpeja contra el terra, tot xocant amb el patí dret i caient amb la cama esquerra.
 • Puntada a la lluna: Patinant endavant s'estira el peu dret endavant i es colpeja sense gaire força contra el terra, fent un saltet sense gir i caient amb la cama esquerra a terra.
 • Mort del cigne o Irondel: consisteix a passar una cama per darrere l'altre i ajupir-te quasi fins a tocar a terra però sense tocar-hi. El cos ha d'estar totalment recte i paral·lel amb el terra.
 • Salt del tres o salt anglès: Salt de mitja volta, es comença patinant enrere, s'aixeca la cama esquerra per fer mitja volta i quedar patinant endavant mentre que la cama dreta s'aixeca del terra i es dóna impuls i se salta mitja volta (sempre girant cap a l'esquerre) caient amb la cama dreta a terra.
 • Metz: Patinant enrere s'aixeca la cama esquerra i aquesta s'impulsa amb el tac contra el terra fent una volta sencera (girant ca a l'esquerre) i caient després amb la cama dreta a terra.
 • Águila: Patinant es col·loca els dos peus en forma de línea recta, no paral·lel, i s'aguanta durant un cert temps.
 • Salchow: Patinant enrere, es fa voleiar la cama dreta de darrere cap a davant per donar impuls, es posa el tac esquerre a terra i es fa una volta sencera acabant amb el peu dret a terra.
 • Flip: Patinant enrere, es creua la cama esquerra per sobre la dreta, després s'aixeca la dreta i es colpeja amb el tac contra el terra, fent una volta sencera i caient a terra amb la cama dreta.
 • Ripper / Rittberger: Patinant enrere, es posa la cama esquerra sobre la dreta, quedant mínimament creuada i amb la dreta que està a terra es fa força i es fa una volta sencera i caient en la mateixa posició del principi.
 • Turen: Patinant enrere, posició igual que el ripper i se salta una volta completa caient amb la cama esquerra a terra i la dreta ben estirada enrere.
 • Lutz: Entrada en forma de L, s'aixeca la cama dreta, es colpeja el tac contra el terra i es fa una volta sencera, caient amb la cama dreta a terra (salt semblant al flip).
 • Àxel: Exactament igual que el salt anglès (o salt del tres) però en comptes de saltar mitja volta, saltes una volta i mitja.
 • Pirueta de dos peus: Girar tot el cos (sempre cap a l'esquerre) tant ràpid com es pugui però sense perdre l'equilibri, amb els dos peus a terra i junts.
 • Pirueta amb un peu: El peu esquerre a terra i fent girar (cap a l'esquerre) tot el cos sobre un peu mentre l'altre està aixecat. El peu que està a terra ha de girar interiorment i enrere.
 • Pirueta exterior endavant: El peu esquerre a terra i l'altre lleugerament aixecat però paral·lel al que toca a terra. El que toca a terra girant cap a l'esquerre exteriorment endavant, és a dir, com si el patí fos un compàs i l'agulla del compàs fos la roda exterior de darrere i el patí ha de girar endavant.
 • Pirueta exterior enrere: Amb el peu dret a terra es gira cap a l'esquerra exteriorment enrere, és a dir, amb el mateix exemple d'abans, l'agulla del compàs és la roda exterior de davant (però de l'altre peu) i el patí ha de girar enrere.
 • Pirueta baixa: Igual que la pirueta amb un peu però mentre es fa la pirueta es fa també el canyó alhora. Es realitza amb el peu esquerre a terra. Si es fa la baixa amb el peu dret la pirueta, ha de ser una exterior enrere.
 • Pirueta exterior d'àngel: Fent una pirueta exterior enrere la cama que no toca a terra es posa en posició com si féssim l'àngel.
 • Pirueta bucle d'àngel: Fent la pirueta bucle i el peu que no toca a terra en posició d'àngel.
 • Pirueta de taló: Fent la pirueta bucle d'àngel però amb el peu aixecat de davant, per tant es realitza amb les dues rodes de darrere.
 • Pirueta reversa: Fent la pirueta exterior d'àngel però girant tot el cos al revés (si en les piruetes d'àngel el cos mira cap a baix, en aquesta pirueta el cos ha de quedar mirant amunt).
 • Doble Lutz: És el mateix que el lutz però amb dues voltes a l'aire

Escolar o federat[modifica]

Dintre d'un club de patinatge distingim dos grans grups: l'escolar i el federat. Per una part, ens referim a escolar, quan ho fem per divertir-nos, és a dir per a passar l'estona. Per altra part, el federat, és quan ho fem per dedicar-nos-hi i pertànyer a un club determinat.

Segons l'escolar distingim una sèrie de nivells, els quals distingeixen el grau de dificultat de cada patinador/a:

1r nivell: El primer nivell és el principiant. En aquest nivell les figuretes elaborades són: essencialment saber anar endavant i enrere, el dimoni/equilibri/floreta, el carro o la cadireta, el canó, l'àngel endavant, la papallona o àncora, el picadillo, la patada a la lluna i finalment la pirueta de dos peus.

2n nivell: En el segon nivell, a part de saber fer tots els del nivell 1 es fa a part: l'àngel enrere, pirueta d'un peu, salt del tres, i combinat de figures.

3r nivell: En el tercer nivell, a part de saber fer tots els del nivell 1 i dos es fa també: l'àguila, el salcow, el metz i la pirueta d'un peu amb entrada.

4t nivell: " " " tots els dels nivells anteriors més: el ripper o també anomenat rittberger

5è nivell: " " " " " més: saber fer cinc voltes, flip i combinat de salts ( patada a la lluna, salt anglès i mex)

Segons el federat distingim:

Nivell d

Nivell c

Nivell b

Nivell a

Certificats

Categories per edat

Competicions[modifica]

Per tal de passar de nivell, s'han de fer una sèrie de proves, que es fan dos o tres cops a l'any. Aquestes proves consisteixen a fer una sèrie de balls, davant d'un jurat, i per tal d'aprovar i passar de nivell, els membres del jurat, el qual el formen tres persones, t'han de puntuar amb dos cincs de tres notes. Si aproves, passes de nivell i sinó encara tens una segona oportunitat en la segona copa, que cau en el març. Però si no aproves aquesta última, hauràs de passar de nivell l'any que ve, quan es torni a fer la competició.

Indumentària[modifica]

En el patinatge lliure, no hi ha una indumentària obligatòria, però abans d'arribar a la competició s'ha de dur l'equipament de l'entitat o del club on es patina.

Modalitats[modifica]

 • Individual
 • Parelles d'artístic
 • Parelles dansa
 • Grups xou
 • Grups de precisió o sincronitzat
 • Solo Dance

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Patinatge artístic Modifica l'enllaç a Wikidata