Patio de San Juan de la Cartuja de Porta Coeli, València

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaPatio de San Juan de la Cartuja de Porta Coeli, València

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJoaquim Sorolla i Bastida Modifica el valor a Wikidata
Creació1896
Materialpintura a l'oli Modifica el valor a Wikidata
Mida57 (alçària) × 43,5 (amplada) cm
Col·leccióMuseu Sorolla (Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventari00406 Modifica el valor a Wikidata

EL Patio de San Juan de la Cartuja de Porta Coeli, València és un quadre realitzat en 1896 pel pintor valencià Joaquim Sorolla i Bastida.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una obra que pertany al llegat fundacional del Museu Sorolla.[1] Mostra «el pati de Sant Joan de la Cartoixa de Porta Coeli», a València, il·luminat pel sol. A la dreta apareix un mur amb pedrís de maçoneria, porta de fusta i dues teuladetes. Al capdavant està l'arc d'ingrés, de mig punt, que condueix al vestíbul i una escalinata exterior de l'edifici. El pis superior presenta una galeria d'arcs rebaixats, sustentats sobre columnes, amb una teulada voladissa sobre permòdols.[2]

Encara estant un tema ja tractat per altres artistes, Sorolla va descobrir la possibilitat d'oferir un toc personal dels patis; en aquest cas, deixa de banda els edificis grans i emblemàtics i se centra en interiors senzills i gairebé sense importància. Juga amb els efectes de sol i ombra a través d'una gamma d'ocres i grisos blavosos, per contrast amb el blanc de les parets. Aquest tipus d'obres posseeixen un mateix esquema: un primer pla buit que condueix la mirada cap al fons, on se situa una porta oberta.[3]

Referències[modifica]

  1. «Red Digital de Colecciones de Museos de España - Patio de San Juan de la Cartuja de Porta Coeli, Valencia» (en castellà=). ceres.mcu.es. [Consulta: 25 novembre 2018].
  2. «Patio de San Juan de la Cartuja de Porta Coeli, Valencia - Patio de una casa valenciana - Mis Museos» (en castellà). mismuseos.net. [Consulta: 25 novembre 2018].
  3. Pons-Sorolla. Sorolla. Obras maestras (en castellà). El Viso, 2012. ISBN 978-84-95241-95-5.