Patriarcat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El patriarcat és un concepte antropològic que descriu la condició social en què els pares tenen autoritat suprema de llurs famílies, en què els membres mascles de la societat predominen en les posicions de poder i en què la posició de més poder serà ostentada per un home. La teoia del patriarcat va ser una de les primeres teories feministes.[1] El cas contrari s'anomena matriarcat.

El terme patriarcat també s'utilitza en els sistemes jeràrquics d'algunes esglésies dirigides únicament per homes, com ara l'Església Ortodoxa Grega i l'Església Ortodoxa Russa.

Finalment, el terme patriarcat en l'actualitat sovint s'utilitza de manera pejorativa per descriure un ordre polític escleròtic i immòbil.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

"Patriarcat" en català prové del genitiu llatí patris, "pare", i del grec arché, "govern".

Formes[modifica | modifica el codi]

El terme "patriarcat" conté el patrilinealisme i el patrilocalisme.

El patrilinealisme defineix les societats en què l'herència (de qualsevol tipus) s'origina del llinatge del pare; una societat amb característiques matrilineals, per contra, com el judaisme, estableix que per a ser considerat jueu, una persona ha de ser fill d'una mare jueva. Cal esmentar, això no obstant, que la cultura jueva, és patriarcal.

El patrilocalisme defineix un centre de control que es deriva de la comunitat geogràfica i cultural del pare; per exemple, en contreure matrimoni, la nova família viurà amb el pare del marit. En una societat matrilineal o matrilocal, una dona viurà amb la seva mare i les seves germanes fins i tot després del matrimoni. Els seus germans es converteixen en els "pares socials" dels seus fills i tindran més influència sobre ells que no pas el pare biològic. La majoria de les societats són predominantment patrilineals i patrilocals, encara que no és una característica universal.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Margot Pujal i Llombart, El feminisme, editorial UOC, 2005. ISBN 9788497883757 (català)