Patrici (fill d'Aspar)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPatrici
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Mort471 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Senador romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLleòncia Modifica el valor a Wikidata
PareAspar (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansArdabur (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Patrici (Patricius, Πατρίκιος) fou el segon fill del patrici Aspar, el poderós ministre del regnat de Lleó I el Traci, a qui havia portat al tron.

Quan Lleó i Aspar es van enfrontar, per la reconciliació es va acordar que Patrici es casaria amb una filla de Lleó, i seria elevat al rang de cèsar equivalent a hereu de l'emperador. Nicèfor Cal·list diu que la filla designada fou la gran, Ariadna, però sembla més probablement que fos la jove, Lleòncia (ja que la gran es creu que ja estava casada amb Zenó, després emperador). Com que Patrici era arrià l'església grega es va oposar fortament a aquest acord, i el poble i els monjos es van manifestar exigint que Patrici fes professió de fe ortodoxa com a preu de la seva elevació; Lleó va prometre que es faria, i encara que no consta quan això es va complir, Patrici devia renunciar, ja que el nomenament de cèsar es va produir així com el matrimoni concertat (o més probablement la promesa d'enllaç) vers el 467 o 469.

Després d'un viatge a Alexandria va retornar a Constantinoble i una mica després Lleó va decidir l'eliminació del ministre Aspar i els seus fills; Aspar i el seu fill gran Ardaburi foren assassinats, i molts autors indiquen que també Patrici, però Càndid Isàuric diu que es va poder escapar ferit i finalment fou desterrat i privat de la seva muller o promesa que segons Càndid fou donada a Zenó. Aquests fets podrien haver tingut lloc vers 471 o 472.

Valesi diu que fou el pare de Vitalià, que va tenir un cert paper històric en els regnats d'Anastasi I i Justí I. Ammià Marcel·lí l'esmenta com a Patriciolus, i Teòfanes Isàuric també el fa pare de Vitalià.