Pau Bosch i Pi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPau Bosch i Pi
Biografia
Naixement1759 Modifica el valor a Wikidata
Terrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 desembre 1831 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)

Pau Bosch i Pi (o Pau Pere de noms de fonts) (1759 - Terrassa, 6 de desembre del 1831), fou sacerdot, mestre de capella i organista de la vila de Terrassa.[1]

Biografia[modifica]

Bosch es va formar a l'Escolania de Montserrat, probablement amb Narcís Casanoves i Bertran, i potser també fou deixeble de Francesc Ramoneda i Busquets. Durant els anys 1799 i 1801 fou el mestre organista de la Basílica del Sant Esperit de Terrassa[2] i, uns pocs anys després, va exercir el magisteri de la mateixa entre 1819 i 1831, aproximadament.[3] Saldoni el va reconéixer com un dels millors organistes i mestres de capella de la vila de Terrassa. Segons Gaietà Cornet i Más, alguns investigadors relacionen els registres històrics del compositor Pere Bosch amb el propi Pau Bosch i Pi, concluent que probablement són el mateix compositor.[4]

Obres[modifica]

Es conserven obres seves a l'Arxiu del Monestir de Montserrat i al fons musical de la catedral-basílica del Sant Esperit de Terrassa (TerC).[5] A aquest últim es conserva una obra de música orquestral classificada com a marxa, de la qual s'emmagatzemen dos exemplars del tercer i de l'últim quart del segle XIX, tot i que l'obra original es degué perdre.

  • Marcha ó verso de Sacramento, per a orquestra[5]

En canvi, al Monestir de Montserrat, es conserven dues obres: un Ofertori i una Sonata.

Referències[modifica]

  1. Soler y Palet, Joseph. Cent biografíes tarrassenques. Barcelona: estampa "La Catalana" de J. Puigventós, 1900, p. 28-29. 
    Saldoni, Baltasar. Diccionario Biográfico de Efemérides de músicos españoles. vol. III. Madrid: Imp. A. Pérez Dubrull, 1880, p. 348-349. 
  2. JIMÉNEZ I SOLER, Joan. "La festa de les Santes Relíquíes de Terrassa o de com els terrassencs celebraven la Festa Major,... abans de la Festa Major". Arxiu Històric de Terrassa i Arxiu Comarcal del Vallès Occidental. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Col·leccióTerraça.docNúm. 6
  3. Gregori i Cifré, Josep Maria. «El fons musical de la Catedral-Basílica del Sant Esperit i el seu repertori». A: Fons de la catedral-basílica del Sant Esperit de Terrassa. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2007, p. XVI i XXXIX (Inventaris dels fons musicals de Catalunya, 1). ISBN 9788439374336. 
  4. Cornet i Mas, Gaietà. Tres días en Montserrat, 1858, p.122
  5. 5,0 5,1 «Obres de Pau Bosch, a l'Inventari dels Fons Musicals de Catalunya». [Consulta: 27 dembre 2015].

Bibliografia[modifica]

  • RODICIO CASARES, Emilio. «Bosch Pi, Pablo», Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE, 1999, vol. 2, p. 653-654.