Pau de Schönbrunn

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentPau de Schönbrunn
Tipus tractat de pau
Data 14 octubre 1809
Modifica dades a Wikidata

La Pau de Schönbrunn va ser signada entre França i l'Imperi Austríac el 14 d'octubre de 1809, posant fi a la guerra de la Cinquena Coalició durant el període de les Guerres Napoleòniques. Va ser signat en el castell-palau del mateix nom situat en Viena, que és avui una de les majors atraccions turístiques i culturals d'Àustria. L'emperador Francesc I d'Àustria intentà imitar l'exemple espanyol de resistència i feu una proclama als pobles germànics al maig perquè s'alcessin contra l'ocupació napoleònica. La crida no va tenir gaire èxit, després d'una victòria a la batalla d'Aspern, a prop de Viena, Àustria va ser definitivament vençuda en la batalla de Wagram gràcies als exèrcits polonesos, aliats amb el rus que van ajudar França en aquest cas.

En aquesta ocasió, França va imposar dures condicions per a la pau. Àustria havia de reconèixer les anteriors conquestes de Napoleó Bonaparte, així com al seu germà Josep Bonaparte com a rei d'Espanya. Àustria es va veure al mateix temps obligada a cedir el Tirol del nord a Baviera i el del sud a Venècia, Salzburg passava també a Baviera, parts de Polònia al Gran Ducat de Varsòvia, així com Trieste i Dalmàcia (les províncies il·líriques), al sud del riu Sava, a França. També va haver de pagar una elevada indemnització econòmica. Àustria va perdre 100.000 km², amb 3,5 milions d'habitants germànics, alhora que el seu exèrcit quedava limitat a un màxim de 150.000 homes.

Condicions[modifica]

França va imposar condicions dures: l'Imperi Austríac va perdre: Tirol, Salzburg, Dalmàcia, Trieste i parts de Polònia. També una gran suma de diners. França guanyava: Dalmàcia i Trieste, que es constituïen en les Províncies Il·líriques. Baviera guanyava: Tirol i Salzburg. Polònia guanyava: Parts de Polònia

Altres tractats[modifica]

El 1963, el President dels Estats Units John Kennedy i el Primer Ministre soviètic Nikita Khrusxov es van trobar així mateix en aquest palau per fer passos significatius cap a la prohibició de les proves nuclears atmosfèriques.

Vegeu texts en català sobre tractat de Schönbrunn (anglès) a Viquitexts, la biblioteca lliure.