Paul Lacôme d'Estalenx

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPaul Lacôme d'Estalenx

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Paul-Jean-Jacques Lacôme d'Estalenx Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Paul-Jean-Jacques Lacôme Modifica el valor a Wikidata
4 març 1838 Modifica el valor a Wikidata
Lo Hogar (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 desembre 1920 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Le Houga, Gers (França)
Dades personals
NacionalitatFrança
Activitat
Ocupaciócompositor i escriptor
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: e7893037-c4d4-45d1-a474-780f099de077 Lieder.net: 25483 Discogs: 3746150 IMSLP: Category:Lacôme_d'Estalenx,_Paul Modifica el valor a Wikidata

Paul Lacôme d'Estalenx (Le Houga, Gers, 4 de març de 1838 - 12 de desembre de 1920) fou un escriptor i compositor francès.

Estudià amb Josep Puig Absubide, organista a Aire-sur-Adour, 1857-1860. Guanyà un premi en un concurs d'una revista, amb una opereta, Le dernier des paladines, i s'instal·là a París, on va escriure la crítica musical i tenia més de 20 operetes realitzades entre 1870 i finals de segle, quan retornà a la seva Gascunya nadiua. La que va tenir més èxit a França fou Jeanne, Jeannette et Jeanneton (1876), el llibret que havia estat refusat per Jacques Offenbach, però ma mie Rosette (1890) assolí gran popularitat a la Gran Bretanya.

La seva composició més amplament coneguda és probablement la Duet Estudiantina Española que es publicà el (1882) i al redós de la qual Waldtteufel va escriure un vals del mateix nom. A més d'operetes i cançons, Lacome va compondre música d'orquestra, música de cambra i peces per a piano.

Lacôme era amic d'Emmanuel Chabrier, que per la seva correspondència es desprèn que eren molt amics. Va tenir unes crítiques molt ferotges al seu estil i a la seva i pot ser que això l'impedís que la seva música assolis de tindre més èxit.

Obra escrita[modifica]

A Lecome se li deu la novel·la La Toussaint, que aconseguí gran celebritat en el seu temps, i dues obres d'història del teatre: Les fondateurs de l'opéra comique i, L'opéra et l'opéra comique.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paul Lacôme d'Estalenx