Paveway

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un bomba guiada GBU-24 Paveway III exposada a l'Exhibició Aeroespacial Internacional (ILA) de 2006.

Paveway és una marca registrada de Raytheon Company que identifica les variants de bombes guiades per làser, conegudes com a LGB per les sigles en anglès ( Laser Guided Bombs ). Lockheed Martin es va convertir en el segon subministrador d'aquest tipus de bombes l'any 2001. També es coneix l'acrònim pave, Precision Avionics Vectoring Equipment , el qual s'utilitza per designar un altre tipus d'armes recolzades per làser, incloent pave Penny, pave Spike, pave Tack i pave Knife . El nom Paveway va ser originalment utilitzat per referir-se tant a l'arma com al designador, però després el seu ús es va popularitzar per referir-se solament a l'arma.

També s'ha utilitzat el terme per identificar equip militar amb aviónica especialitzada, com el AC-130O pave Spectre i el MH-60 pave Hawk.

Mode d'operació[modifica | modifica el codi]

Els kits Paveway s'adhereixen a una varietat d'ogives, i consisteix d'un cercador làser semi-actiu, un grup de control d'ordinador que conté l'electrònica de guia i control, una bateria tèrmica, i un sistema d'augment pneumàtic de control (CAS). També tenen canards frontals de control i ales posteriors per estabilitat. L'arma es guia per energia làser reflectida: el mòdul detecta la llum reflectida ( Sparkle ) del làser designador i controla els canards per guiar la bomba cap al punt designat.

Història[modifica | modifica el codi]

La sèrie de bombes guiades per làser Paveway va ser desenvolupada per Texas Instruments durant 1964. El programa va ser conduït amb baix pressupost, però el consegüent èmfasi en simplicitat i economia va demostrar ser un benefici i un avantatge sobre altres sistemes de guia d'armes més complexos. La primera prova amb una arma, que va usar una ogiva M117, es va realitzar l'abril de 1965. Després, armes prototip van ser enviades a Vietnam per a proves en combat el 1968.

La sèrie original de Paveway, trucada Paveway I , va ser superada a principis dels anys 70 per la versió Paveway II , la qual tenia un cercador més simple i fiable i altres ales posteriors que milloraven el desplaçament en l'aire. Tant Paveway I com Paveway II utilitzen un sistema de control simple bang-bang , on el CAS acciona els canards per fer correccions en el curs de la bomba. Això té poc efecte en la precisió, però consumeix molta energia, la qual cosa li limita el rang d'acció. Com a conseqüència, s'acostuma llançar les bombes Paveway en una trajectòria balística, i s'activa el designador temps després per acabar de definir amb precisió el punt d'impacte de la bomba.

El 1976, la USAF va emetre un requeriment per a una nova generació, anomenada Paveway III , que va entrar en servei el 1986. El sistema Paveway III usava un cercador molt més sofisticat amb un camp de visió més ampli i guia proporcional, la qual cosa minimitza el consum d'energia en les correccions de curs. Paveway III té un rang de vol molt més ampli i major precisió que Paveway II, però és més costós, a causa de la qual cosa, el seu ús es limita solament a objectius d'alt valor. Malgrat que kits Paveway III van ser desenvolupats per les armes Mk 82, l'efectivitat limitada va ocasionar que la USAF adoptés el kit solament per les bombes més pesades de 2.000 lbs (la Mk 84 i BLU- 109). Els kits de Paveway III també van ser emprats en les bombes de penetració GBU-28/B al final de la Guerra del Golf el 1991. Paveway III també va ser usat durant l'ofensiva índia en la Guerra de Kargil el 1999. Raytheon, l'únic proveïdor de Paveway III, està actualment desenvolupant versions estàndard i personalitzades del sistema per al govern dels Estats Units i altres clients estrangers.

Versions futures[modifica | modifica el codi]

Les LGB existents en servei poden ser millorades sistema Dual Mode Laser Guided Bombs (DMLGB) agregant receptors GPS, la qual cosa els permet ser emprades en tot tipus de clima. L'any 2005, Lockheed Martin va guanyar el contracte per proveir DMLGBs a l'armada dels Estats Units, però, els diners subsecuente ha estat mogut per finançar el programa Direct Attack Moving Target Capability (DAMTC). La versió de Raytheon, el Enhanced Paveway II , ha estat contractat tant dins com fora dels Estats Units.

Una versió avançada, anomenada Paveway IV , està sent desenvolupada per a exportació, incloent a la RAF.

Models fabricats[modifica | modifica el codi]

La sèrie de bombes Paveway inclou:

Bomba GBU-10 Paveway II - Mk 84 2000 lb (909 kg).

Bomba GBU-12 Paveway II - Mk 82 500 lb (227 kg).

Bomba GBU-16 Paveway II - Mk 83 1000 lb (454 kg).

Bomba GBU-22 Paveway III - Mk 82 500 lb (227 kg).

Bomba GBU-24 Paveway III - Mk 84/BLU-109 2000 lb (909 kg).

Bomba GBU-27 Paveway III - BLU-109 2000 lb (909 kg), amb ogiva de penetració, dissenyada especialment per al Lockheed F-117 Nighthawk pels seus llargs alerons.

Bomba GBU-28 Paveway III - Durant la guerra del golf, els búnquers iraquians més robustos i profunds no van poder ser penetrats per l'ogiva de penetració BLU-109/B, així que es va desenvolupar una molt més poderosa, la bunker buster GBU-28.

Bomba Paveway IV - 500lb (227kg).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paveway Modifica l'enllaç a Wikidata