Pebre vermell de La Vera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Comarca de La vera

Pebre vermell de La Vera és un producte genuïnament artesanal, únic en concepte i elaboració. ha tingut l'orgull d'assolir la categoria de Denominació d'Origen Protegida (Ordre APA/4178/2005 de 22 de desembre).

Amb aquesta distinció, el Pebrot de la Vera aconsegueix la qualificació necessària per donar a valdre les seves excel·lents propietats de qualitat i preparació, molt apreciades pel consumidor final. Tan sols el microclima de la Vera, la tradició més ancestral i el llegat transmès de pares a fills han aconseguit per a hom una joia de la naturalesa que sempre aportarà, com condicionament imprescindible, un sabor característic a tots els seus plats i preparats carn-ics.

Tradició i saviesa es donaren la mà per bressolar, des de la infinita calma del monestir, el tresor més preuat que els monjos Jerònims podien regalar als sentits. Guardant el secret gelosament darrere les pedres del claustre, a poc a poc començà a filtrar-se el seu preparat, fins que arribà a elaborar-se de forma espontània per famílies amb gran tradició agrícola. Des de llavors s'estén arreu de la vall, assolint fama i prestigi i convertint-se en una de les principals riqueses de la comarca.

El cultiu[modifica]

Pebrot vermell

En la comarca de la Vera, els pebrots cultivats gaudeixen d'un microclima privilegiat pel seu desenvolupament natural. Són del gènere ?Capsicum i de les varietats del grup de les ?Ocales i ?Bola. Aquestes tipologies donen lloc a tres tipus de pebrot: Dolç, Agredolç i Picant. Pel mes de març s'inicia el seu cultiu en planters, en els quals roman fins al maig, procedint-se al seu trasplantament a terrenys d'assentament. El cicle de cultiu de la planta s'allarga fins primers d'octubre, moment en què té lloc la recol·lecció dels fruits madurs.

Acurada selecció del pebrot[modifica]

Pebre vermell de La vera

El pebrot se sotmet al procés d'assecat tradicional de la Vera, diferent dels en la resta de zones productores del pebrot. Una llar de llenya de roure o alzina, aporta el calor necessari per a la perfecta deshidratació dels fruits. És un procés lent, de deu a quinze dies, durant el qual mans expertes voltegen amb molta traça els pebrots fins a aconseguir el grau idoni d'assecat. Aquest tradicional sistema d'assecat, confereix al pebrot les seves tres característiques fonamentals: aroma, sabor i estabilitat de color. Els pebrots secs són traslladats a les indústries transformadores en què es procedeix a eliminar el peduncle i part de les llavors, previ a la seva molta en els tradicionals molins de pedra. En el transcurs de la molta, s'ha de prestar especial atenció a la temperatura que assoleix el producte per assegurar l'obtenció d'una pols vermella, fina i uniforme, d'òptima qualitat: el Pimentó de la Vera. Aquest pimentó és molt apreciat pel mercat, presentant-se envasat en bosses i llaunes pel consum directe, i en sacs per a la indústria xarcutera.

Referències[modifica]

  • Fulletó editat per la Conselleria de Medi Ambient i Rural. Polítiques Agràries i Territori de la Junta d'Extremadura.