Pedra tallada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Rizblyar treballant a la catedral jònica de Nova York el 1909
Monument de pedra tallada, a la làpida kladovoschi a Bershad

La pedra tallada és el format de la pedra un cop seguit el procés de tallat, per donar-li la forma i acabat exterior requerits. El tallat de pedra ha ocorregut en totes les etapes de la història, en totes les cultures i en tots els països i pobles del món, en camps com l'arquitectura, l'escultura, la decoració o la joieria. El tallat es pot fer en les modalitats de: serrat, tornejat, foradat, rectificat, polit, i en operacions d'esculpit, gravat, etc...

El major assoliment en el tallat de pedra s'associa al processament de pedres com l'àgata, l'ònix, el feldespat, el cristall de roca, l'ametista, el jade, la rodonita, la malaquita, el lapislàtzuli, la maragda, la turquesa, l'ambre, el corall, el guix, la selenita, l'obsidiana, el marbre ("alabastre"), sense comptar els altres tipus com les pedres precioses i semi-precioses, emprades en joieria i bijuteria.

Eines per tallar la pedra

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Enciclopèdia de la petita mineria. В 3-х т. / За ред. В. En 3-t / ed. V. С. Білецького. S. Biletsky. — Донецьк: «Донбас», 2004. - Donetsk "Donbass", de 2004. — ISBN 966-7804-14-3. - ISBN 966-7804-14-3.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pedra tallada