Pedro Miguel Etxenike Landiríbar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPedro Miguel Etxenike Landiríbar

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Pedro Miguel Etxenike Landiribar Modifica el valor a Wikidata
8 juny 1950 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Izaba (Navarra) Modifica el valor a Wikidata
  Conseller d'educació i cultura del Govern Basc
9 d'abril de 1980 – 16 d'abril de 1984
← Nou carrec
Dades personals
FormacióUniversitat de Navarra
Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Cambridge Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Sant Sebastià Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, professor d'universitat, físic, divulgador científic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat del País Basc
Universitat de Barcelona
Laboratori Nacional d'Oak Ridge
Donostia International Physics Center
Universitat de Cambridge Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Nacionalista Basc
Eusko Alkartasuna Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralMaia García, Javier Aizpurua, Jose Maria Pitarke, Ricardo Diez Muino (en) Tradueix, Andres Arnau (en) Tradueix, Aran Garcia-Lekue (en) Tradueix, Miguel A. Cazalilla (en) Tradueix, Asier Eiguren (en) Tradueix, Aitzol García-Etxarri (en) Tradueix, F. Javier García de Abajo, Nerea Zabala (en) Tradueix, Aitor Bergara (en) Tradueix i Igor Campillo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Pedro Miguel Etxenike Landiríbar (Isaba, Navarra 1950) és un físic, professor universitari i polític basc d'origen navarrès.

Biografia[modifica]

Nasqué el 8 de juny de 1950 a la població navarresa d'Isaba. Després d'estudiar física a la Universitat de Navarra el 1972 es doctorà, primer per la Universitat de Cambridge i posteriorment per la de Barcelona.

Inicià els seus estudis sobre la interacció de partícules energètiques amb la superfície de sòlids i les excitacions d'ions ràpids en sòlids induïts.

Després d'ampliar estudis a en diferents laboratoris internacionals dels EUA, Dinamarca i Suècia torna al País Basc el 1980 després d'un període com a professor a la Universitat de Barcelona. Entre 1980 i 1983 ocupà el càrrec de Conseller d'Educació en el Govern Basc, i entre 1983 i 1984 el de Conseller d'Educació i Cultura, així com el de portaveu d'aquest Govern. Durant aquest període impulsà la creació d'un sistema de ciència i tecnologia al País Basc i creà una xarxa de centres tecnològics que han tingut un paper molt important en el desenvolupament tecnològic del país durant els últims 15 anys.

El 1984 abandonà el Govern Basc per centrar la seva activitat en el camp de la ciència, realitzant una estada de dos anys a la Universitat de Cambridge com a professor convidat. El 1996 va esdevenir catedràtic de Física de la Matèria Condenasada a la Universitat del País Basc.

Etxenike ha centrat les seves investigacions en l'explicació, amb mètodes matemàtics i informàtics, del comportament de les partícules que componen els cossos sòlids i la seva interacció amb feixos de partícules carregades externes. Els seus treballs han obert noves línies i han impulsat innovadores línies de treball, tant teòriques com experimentals, en camps molt diversos de la física de la matèria condensada, difracció d'electrons, localització electrònica en superfícies, fotoemissió inversa, col·lisions atòmiques, interacció d'ions amb plasmes, implantació iònica, etc. Aquesta tasca investigadora la compartit amb la divulgadora dels seus estudis realitzant nombroses conferències a les universitats.

El 1998 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica, juntament amb Emilio Méndez Pérez. En 2017 va prendre possessió de la seva medalla com a membre de número de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals amb el discurs Dinámica de iones y electrones en sólidos y superficies y pequeñas pinceladas sobre ciencia.

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Carlos Sánchez del Río y Sierra

Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències
Medalla 35

2016-
Succeït per:
'
Precedit per:
Francisco José Ynduráin Muñoz
José Luis Sánchez Gómez
Medalla de Reial Societat Espanyola de Física
2002
amb Juan Ignacio Cirac Sasturain
Succeït per:
Juan Colmenero de León
Precedit per:
Xavier Obradors i Berenguer
Premi Nacional d'Investigació Blas Cabrera
2005
Succeït per:
Juan Ignacio Cirac Sasturain