Pedro ximenes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Penjol de pedro ximenes[1]

El pedro ximenes també anomenat pero ximenes és una varietat de cep blanca. La tradició diu que el nom prové de l'alemany Peter Siemens, soldat de l'emperador Carles V, castellanitzat com pedro o pero; ximen, ximénez o jiménez.[2][3]

El raïm pero ximenes és menut, poc compacte i de gra mitjà i esfèric, molt llis i translúcid. El fruit és molt dolç. La planta s'adapta bé en climes molt assolellats. Es cultiva sobretot a Andalusia, Argentina i Austràlia, i és una de les varietats preferents a la DO València.

El vi tradicional pero ximenes, elaborat sobretot a Andalusia, és un vi generós de 14º a 20º i de contingut de sucre alt. És de color caoba i té un gust intens que recorda les panses. És elaborat amb raïm assolellat i amb addició d'alcohol. Més recentments uns cellers de Vinebre se'n van servir per fer el típic vimblanc, un estil de vi generós sense adició d'alcohol.[4] També s'utilitza el pero ximenes per fer cupatges de vi blanc de taula, i alguns vins de qualitat.

Referències[modifica]

  1. Viala, P.; Vermorel, V. Ampélographie (en francès). París: Masson & Cie, 1901-1910. 
  2. Rull, Xavier. Diccionari del vi. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. ISBN 84-412-0241-9 [Consulta: 29 juny 2009]. 
  3. Tot i que Pere Rull a l'Enciclopèdia de 1999 utilitza l'ortografia pero ximenes, el Consell Supervisor va optar per pedro ximenes «Pel que fa a la vacil·lació documentada entre pedro i pero en el primer component de la denominació, s'opta finalment per pedro (pedro ximenes) perquè és la forma més documentada en textos especialitzats, tant en català com en castellà.» «Pedro ximenes». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Acta núm 607, 17 de juny de 2016.
  4. «Cellers Unió elabora un Vimblanc amb Pedro Ximénez». Nació Digital –Cupatges, 06-05-2019.