Pedrosa (planta)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPedrosa
Aethionema saxatile Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
TribuAethionemeae
GènereAethionema
EspècieAethionema saxatile Modifica el valor a Wikidata
W.T.Aiton, 1812
Nomenclatura
BasiònimThlaspi saxatile Modifica el valor a Wikidata

La pedrosa (Aethionema saxatile),[1] és una espècie de planta amb flors de la família de les brassicàcies. És una planta que habita pedruscalls i prats secs dels terrenys calcaris mediterranis,[2] nativa d'Europa i d'Algèria i el Marroc.[3] És present als Països Catalans, es poden citar localitzacions com la serra de Sant Gervàs,[4] la serra de la Llena[5] o Penyagolosa.[6]

Descripció[modifica]

Es tracta d'una planta herbàcia perenne d'entre 5 i 25 centímetres d'altura. La tija, glabra, pot ser simple o ramificada. Les fulles, coriàcies, no formen una roseta sinó que es distribueixen de manera alternativa al llarg de la tija. El limbe és simple, de color verd blavós d'ovalat a allargat i lanceolat, d'entre 5 i 20 mil·límetres de llargada.[2][7]

Floreix entre abril i juliol. Les flors es presenten en una inflorescència de tipus raïm, esparsa a la part inferior i densa, semblant a una umbel·la, a la part superior. Les flors són hermafrodites de quatre pètals amb doble periant, amb coloració entre porpra i rosa, de vegades blanca; pot presentar nervis amb coloració més intensa. Els quatre sèpals tenen una vora blanquinosa.[2][7]

El fruit és una síliqua arrodonida, de 5 a 7 mil·límetres de llarg i una amplada d'entre 4 i 5 mil·límetres,[2][7] una silícula.[8]

Referències[modifica]

  1. «Aethionema saxatile». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 19 març 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Aethionéme des rochers» (en francès). Biodiv'Ecrins. Parc national des Ecrins. [Consulta: 19 març 2022].
  3. «Aethionema saxatile» (en anglès). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 12 març 2022].
  4. Nuet i Badia, Josep «Notes sobre la flora dels Pirineus i els pre-Pirineus catalans» (pdf). Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural [Barcelona], 51, 1984, pàg. 110.
  5. Masalles, R.M.; Pujadas, J «Notes florístiques» (pdf). Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural [Barcelona], 41, 1977, pàg. 10.
  6. Vigo i Bonada, Josep «Noves dades per a la flora de Penyagolosa» (pdf). Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural [Barcelona], 46, 1981, pàg. 104.
  7. 7,0 7,1 7,2 «Aethionema saxatile (L.) R. Br.» (en francès). Info Flora. Centre national de données et d'informations sur la flore de Suisse. [Consulta: 19 març 2022].
  8. «pedrosa». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.