Peix assecat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Peix assecat (bacallà) a Venècia

El peix assecat, peixopalo o estocafix, en anglès: Stockfish, és peix sense salar, especialment el bacallà, assecat per aire fred i vent o bastidors de fusta a la platja. L'assecatge dels aliments és un dels mètodes de conservació més antics, i el peix assecat es conserva durant uns quants anys. El mètode és econòmic i efectiu en els climes adequats; aquesta feina la pot fer el pescador i la seva família i el producte resultant és fàcilment transportat al mercat.

El bacallà és el peix més comú en l'assecatge, mentre que altres peixos blancs, com els del gènere Pollachius, l'eglefí Brosme brosme i Melanogrammus aeglefinus es fan servir en menor mesura. De vegades es confon erròniament el peix asssecat amb el bacallà salat i assecat. El peix assecat experimenta una fermentació on els bacteris adaptats al fred maduren el peix, de manera similar a la maduració del formatge.

Assecament a Noruega ('hjell').

El peix assecat és el producte d'exportació més important de Noruega. Aquest procés ja es menciona a la saga islandesa "Egilssaga". El peix assecat és molt popular als països mediterranis catòlics, especialment a Itàlia, on Stockfish (paraula d'origen neerlandès) s'anomena stoccafisso.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peix assecat