Peixet d'argent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPeixet d'argent
Lepisma saccharina Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Esperança de vida2 anys Modifica el valor a Wikidata
Període
Recent
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreZygentoma
FamíliaLepismatidae
GènereLepisma
EspècieLepisma saccharina Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

El peixet d'argent,[cal citació] peix(et) de plata,[1][2][3] simplement peixet[4] o lepisma (Lepisma saccharina) és una espècie d'insecte zigentom de la família Lepismatidae la qual s'estima que fa més de 300 milions d'anys que habita la Terra. Es tracta d'un petit insecte sense ales que viu a les llars humanes.

El seu nom comú prové del seu cos recobert d'escates de color argentat. En canvi, el seu nom científic (en concret l'espècie saccharina) li ve de la seva dieta, ja que s'alimenta de carbohidrats com el sucre o el midó.

Característiques[modifica]

El cos del peixet d'argent sol fer uns 10 mm de llarg, sense comptar les antenes ni les cues caudals. L'aspecte metal·litzat es deu a les escates que cobreixen el cos, presents només a partir de la tercera muda.

Desenvolupament[modifica]

Ha de transcórrer entre quatre mesos i tres anys des que és un ou fins a arribar a l'estat adult. El peixet d'argent pot arribar a viure fins als vuit anys, a raó d'una muda l'any, o fins a quatre mudes per any en cas d'haver-hi les condicions favorables. A temperatures de 25 a 30 °C, les femelles dipositen raïms amb centenars d'ous, generalment a les escletxes. No es reprodueixen si les condicions són més fredes o més càlides.

Dieta[modifica]

La dieta preferida dels peixets d'argent inclou polisacàrids com el midó, o les dextrines dels adhesius. Per tant, s'alimenten de cola com la que s'utilitza per a enquadernar els llibres, fotografies, cabell, cotó, lli i fibres sintètiques, i brutícia en general. Quan són una plaga poden causar algun dany a llibres i roba, per bé que gairebé sempre es poden considerar del tot inofensius. Poden arribar a romandre molts mesos sense menjar si les condicions no els ho permeten.

Hàbitat[modifica]

El peixet d'argent és un comensal molt comú a les llars, més encara que les paneroles. Sovint se'ls troba en llocs ombrívols com els lavabos, sota les neveres, i sobretot a les escletxes del terra.

Reproducció[modifica]

Un peixet d'argent (Lepisma saccharina) sense escates, ja que només es desenvolupen a partir de la tercera muda

A causa dels seus hàbits nocturns, la reproducció del peixet d'argent ha estat un misteri durant molts anys. La femella ha de prendre un espermatòfor, que és una càpsula d'esperma dipositada pel mascle i assenyalada amb marques bioquímiques, i aquesta el fertilitza.

Eliminació[modifica]

En els edificis, els peixets d'argent només poden existir en ambients prou humits i rics en escletxes. Sense aquests dos factors, el peixet no sobreviu. Altres mesures per a eliminar-lo són les següents:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]