Pelóri

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaPelóri
TipusSerralada de ficció Modifica el valor a Wikidata
Obrallegendari de Tolkien Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaAman Modifica el valor a Wikidata
Format per

En l'imaginari univers de Tolkien i a la novel·la El Silmaríl·lion les Muntanyes Pelóri són una extensa serralada de muntanyes que formen un cercle al voltant d'Aman. El seu nom és en quenya i pot traduir-se per "Cercle de les Altures Defensives".

Amb forma de corba en quart creixent recorren de nord a sud la costa oriental d'Aman rodejant la terra dels vàlar. El seu pic més alt és el Taniquetil, ubicat a la part centre-occidental de les muntanyes. A la seva cima es troba Ilmarin, les mansions de Manwë i Varda. Pràcticament inexpugnables tenien un sol pas a l'oest, anomenat Calacirya on es trobava la ciutat de Tírion. Aquest pas fou fet pels valdar per permetre el pas de la llum dels Dos Arbres de Vàlinor a l'illa de Tol Eressëa. A l'extrem nord i al peu dels seus vessants occidentals es troba l'extensa regió d'Araman que separa Aman d'Endor a través del pas de l'Helcaraxë. I a l'extrem sud es troba Hyarmentir, des d'on Melkor i Ungoliant varen mirar amb odi el Regne Beneït.

Foren aixecades per aquests per defensar el Regne Beneït de Vàlinor dels possibles atacs de Melkor des d'Utumno, a les Edats dels Llums. Després de l'Amagament de Vàlinor es feren més altes i inexpugnables i els vàlar vigilaven l'únic pas.