Pelegrinatge a Candelaria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Foto de la Basílica de Candelaria a la nit del pelegrinatge.

El Pelegrinatge a Candelaria o Caminata a Candelaria[1] és una marxa, o pelegrinatge, que es fa anualment (la nit del 14 al 15 d'agost) a Tenerife. Consisteix en una caminada des de diferents municipis de l'illa fins a arribar a la Basílica de Nostra Senyora de la Candelaria, santuari on es troba la imatge de la Verge de Candelaria, patrona de les Illes Canàries.[2]

Història[modifica]

Segons relata el religiós Fra Alonso de Espinosa el 1594, l'actual anomenada Cueva de Achbinico a Candelaria (municipi de Tenerife) era un lloc de pelegrinatge dels guanxes de Tenerife per adorar a Chaxiraxi (nom que els Guanxes van donar a la Verge). Aquest pelegrinatge se solia realitzar durant la lluna d'agost o Beñesmen. El Beñesmen al calendari Guanxe era una festa agrícola on la recollida dels productes de la terra es dedicava a Chaxiraxi. Els guanxes oferien entre altres productes gofio, carn de cabra, llet o cereals.[3] Per tot això, el Pelegrinament a Candelaria és un clar vestigi del Beñesmen guanche, que té diversos segles d'antiguitat i que va ser realitzada fins i tot pels menceyes (reis aborígens).

Característiques[modifica]

Verge de Candelaria, patrona de les Illes Canàries.

Els pelegrins en general solen sortir de les seves localitats o pobles o bé des de la capital, Santa Cruz de Tenerife o des de San Cristóbal de La Laguna. Molta gent del nord de l'illa també es dona cita a aquest esdeveniment, però la gent del nord de l'illa en general solen sortir tres dies abans del dia 15, per poder arribar a la Villa Mariana de Candelaria aquest dia, que és el dia principal de la festa. Els que surten del nord caminen per les muntanyes de l'illa i pernocten en acampades, per a seguir el seu recorregut a trenc d'alba.

Els pelegrins que arriben des d'altres illes o de la península Ibèrica, solen arribar amb vaixell o amb avió a l'illa, i en general solen sortir des de Santa Cruz de Tenerife, la capital. Per a les festes del 2 de febrer de la Verge, grups reduïts també fan el pelegrinatge a peu, encara que per qüestions meteorològiques per causa de les dates hivernals, aquesta no gaudeix de tanta popularitat com a l'agost.

Rutes[modifica]

Hi ha diverses rutes segons la població i el municipi dels pelegrins, les més importants són:

Altres pelegrinatges similars[modifica]

La Pelegrinatge a Candelaria va ser el precedent d'una tradició molt arrelada a totes les Illes Canàries, la de visitar caminant a peu a la patrona insular de cadascuna de les illes. En aquest sentit destaquen el pelegrinatge a la Virgen del Pino de Teror a Gran Canària, i les de la Virgen de la Peña a Fuerteventura i la de la Virgen de los Dolores a Lanzarote, entre d'altres.

També en altres llocs d'Espanya es realitzen peregrinacions similars, com és el cas de la Des Güell a Lluc a Peu celebrada a Mallorca (igual que a Candelaria al mes d'agost) en honor de la patrona d'aquesta illa balear, la Verge de Lluc.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Reverón, Eloísa «El Cabildo pide ´precaución´ en la caminata a Candelaria» (en castellà). laopinión.es [Tenerife] [Consulta: 19 agost 2013].
  2. «Abierta la inscripción para la peregrinación a Candelaria por el Camino Viejo» (en castellà). ABC.es, 05-08-2013 [Consulta: 19 agost 2013].
  3. Europa Press «Unas 240 personas realizan la peregrinación a Candelaria por el Camino Viejo» (en castellà). diariodeavisos.com. Europa Press, 10-08-2013 [Consulta: 19 agost 2013].
  4. «Página oficial de la Marcha des Güell a Lluc a peu». Arxivat de l'original el 2009-02-17. [Consulta: 2 maig 2015].