Península de La Guajira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPenínsula de La Guajira
(es) La Guajira Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusPenínsula Modifica el valor a Wikidata
Map
 12° 02′ N, 71° 44′ O / 12.03°N,71.73°O / 12.03; -71.73
Banyat perGolf de Veneçuela i mar Carib Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud92 m Modifica el valor a Wikidata
Vista des de satèl·lit de la península Guajira
Localització dins Colòmbia
Localització dins Veneçuela
Mapa del municipi d'Uribia al qual pertany gairebé tota la península

La Guajira és la més septentrional de les penínsules sud-americanes, està situada entre l'extrem nord-oriental de Colòmbia i l'extrem nord-occidental de Veneçuela. Té una superfície propera als 25.000 km² i s'estén des de la badia de Manaure, en el mar Carib, fins a l'ensenada de El Calabozo, en el golf de Veneçuela. Políticament la seva major part pertany al departament colombià de La Guajira i una estreta banda litoral que és al sud pertany a l'estat de Veneçuela de Zulia.

Fins finals del segle xix Veneçuela i Colòmbia es disputaven la seva sobirania,[1] però amb el laude arbitral de 1881 gran part d'aquesta passà a Colòmbia

Geografia[modifica]

Accidents costaners[modifica]

Relleu[modifica]

Clima[modifica]

Rep l'influx dessecant dels vents Alisis i junt amb la costa nord-occidental de Veneçuela i les Antilles conforma el cinturó àrid pericaribenc; també els vents alisis causen una surgència de les aigües litorals profundes que incrementen la productivitat pesquera al llarg de la costa occidental de La Guajira; al pedemeont les pluges s'incrementen. Per això el clima i la vegetació és molt variat. La pluviometria anual oscil·la des dels 300 (matollar semidesèrtic costaner) als 3000 litres (selva hiperhumida a la Sierra Nevada de Santa Marta).

A la serralada de Macuira,d'uns 9000 m d'altitud, hi ha un bosc nebulós protegit amb el nom de Parc Nacional Natural Macuira.

La Guajira i sectors similars del nord i occident de Veneçuela han estat habitats ja en època precolombina per l'ètnia wayúu, que mantenen la seva llengua i gran part de la seva cultura.

Bibliografia[modifica]

  1. Henri Candelier. «Riohacha y Los Indios Guajiros: Capitulo IV (I Parte), Península Guajira - Algunos Detalles Geográficos e Históricos» (en castellà). Arxivat de l'original el 2014-11-29. [Consulta: 9 abril 2012].
  • Martha Ligia Castellanos, Luis Carlos Pardo L. 2000. Caracterización y primera aproximación a la determinación del índice de biodiversidad en los suelos de la cuenca del arroyo Mekijanao, Serranía de la Macuira, Alta Guajira. En: Juan Carlos Pérez (editor) X Congreso Nacional de la Ciencia del Suelo. Programa y resúmenes. El suelo un componente del medio natural. Medellín, Octubre 11 al 13 de 2000
  • Edith González, Gabriel Guillot, Néstor Miranda, Diana Pombo (editores). 1990. Perfil Ambiental de Colombia. Colciencias. Escala. Bogotá.
  • Instituto Geográfico Agustín Codazzi (Agostino Codazzi). 1996. Diccionario Geográfico de Colombia. Edición en CD-ROM. Bogotá, Colombia.