Penediment

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Maud Muller, heroïna protagonista de la novela de John Greenleaf Whittier, mira fixament a la distància, lamentant la seva inacció i pensant en allò que podria haver-hi estat.

El penediment és l'emoció de desitjar haver pres una decisió diferent en el passat perquè les conseqüències d'aquella decisió han resultat desfavorables.

El penediment té relació amb l'oportunitat percebuda. La seva intensitat varia amb el temps després de la decisió en relació a l'acció envers la inacció, i en relació a l'autocontrol a una edat determinada. Es creu que l'autorecriminació que sol acompanyar penediment esperona l'acció correctiva i l'adaptació.

En les societats occidentals els adults solen penedir-se en gran manera de les tries que han fet en relació a l'educació.

A finals de la dècada de 1990 el penediment fou definit per com "l'emoció negativa predicada d'una inferència contrafactual, autoenfocada i ascendent". Una altra definició és "un estat emocional aversiu suscitat per una discrepància en els valors resultants de les accions triades envers de les no triades".[1]

Referències[modifica]

  1. Zeelenberg M, Pieters R. A theory of regret regulation 1.0. J Consum Psychol. 2007;17(1):3–18.