Pensament complex

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El pensament complex és una noció utilitzada en filosofia i epistemologia per part d'autors com Anthony Wilden i Edgar Morin), en física i biologia (per Henri Atlan),i en sociologia i informàtica. La definició varia significativament segons l'àrea de coneixement.[1][2]

Edgar Morin veu el món com un tot indissociable i proposa abordar de manera mulidisciplinar i multirreferenciada per a la construcció del pensament, es contraposa a la causalitat per abordar els fenòmens com una totalitat orgànica.

Segons

« A primera vista, la complexitat (complexus: és en llatí allò que és teixit en conjunt) és un teixit de constituents heterogenis inseparablement associats. En la segona aproximació és efectivament el teixit d'esdeveniments, accions, interaccions, retroaccions positives, determinacions, successos que constitueixen el nostre món fenomenal. Però aleshores la complexitat es presenta amb traços inquietants de confusió, inextricable, de desordre, d'ambiguitat, d'incertesa i d'aquí la necessitat, per al coneixement, de posar ordre als fenòmens, rebutjar el desordre i de seleccionar els elements d'ordre i de ccertesa, de distingir de jerqrquitzar etc. Però aquestes operacions, necessàries, corren el risc d'eliminar els altres caràcters del complexus. »
Edgar Morin:[3]

La proposta de la complexitat és abordar de manera transdisciplinar els fenòmens i el canvi del paradigma, abandonant el reduccionisme i donant lloc a la creativitat i a la teoria del caos.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Gianluca Bocchi, Mauro Ceruti, La sfida della complessità, Feltrinelli, Milano, 1985 (prima edizione). Bruno Mondadori, Milano, 2007 (nova edició)
  2. Tullio Tinti, La “sfida della complessità” verso il Terzo Millennio, pdf, article publicat en la revista Novecento (any 18, n.12, pp.7-12, p.25).
  3. Introducció al Pensament Complex, 1991:17/19

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]