Peoria (grup humà)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàPeoria
Tipusètnia modifica

Els peoria són una tribu de parla algonquina, el nom dels quals prové de peouarea "porten un sac a l'esquena", i són els únics supervivents de la confederació dels Illiniwek. Ocupaven originàriament al NE d’Iowa, SO de Wisconsin, i NO d’Illinois. Actualment només sobreviu una banda de peoria a Pimpetenoi, al comtat de Miami (Oklahoma).

Demografia[modifica]

El 1959 hi havia 414 peoria a Oklahoma, i el 1980 eren uns 2.000 amb els miamis, però la seva llengua s'ha perdut. Segons dades de la BIA del 1995, a la Reserva Peoria d'Oklahoma hi vivien 384 individus, però hi havia 2.529 apuntats al rol tribal. Però segons dades del cens dels EUA del 2000, hi havia 1.133 purs, 94 barrejats amb altres tribus, 510 amb altres races i 58 amb altres races i altres tribus. En total, 1.795 individus.

Costums[modifica]

Eren caçadors de petites partides, i caçaven mamífers forestals durant tot l'any, mentre que a l'hivern caçaven el bisó a les planures mentre les dones conreaven moresc, carabasses i melons, i pescaven salmó. La seva cultura era una barreja del Nord-est amb elements mississippians. Caçaven els búfals mitjançant anells de foc a terre, arc i fletxes, i de la seva pell en feien roba i eixugaven la carn. Els seus llogarrets consistien en refugis coberts de matolls d'estopa i escorça on hi vivien diverses famílies. No se'n sap gaire de llur organització social, però havia de ser semblant a la dels miamis, amb un capitost civil escollit pel consell del llogarret i un capitost militar escollit en funció de la seva activitat guerrera. Fabricaven canoes, eines i armes.

Història[modifica]

La seva història fins a finals del segle XVIII va lligada a la dels illiniwek. El 3 d'agost del 1795 signaren un tractat amb els EUA pel qual gaudien de llibertat de cacera a les terres cedides als blancs. El 1832 s'unirien els peoria i kaskakia. El 1832, però, van vendre les terres que els quedaven i marxaren a Kansas, on aconseguiren el 1854 que un tractat els reconegués com a supervivents de la tribu illinois juntament amb wea i piankashaw. El 1868, però, van vendre les terres de Kansas i s'establiren a Oklahoma. El 1936 adoptaren una constitució tribal. El 1950 els fou aplicada la Termination i el 1959 van perdre l'estatut tribal, però això provocà fortes protestes. Tot i així, fins al 1978 no els fou retornada la terra i l'estatut tribal.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peoria