Pepa Guardiola

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPepa Guardiola
Pepa Guardiola.jpg
Dades biogràfiques
Naixement 1953 (64/65 anys)
Modifica dades a Wikidata

Pepa Guardiola Chorro (Xàbia, Marina Alta, 1953), coneguda com a Pepa Guardiola, és una escriptora reconeguda en l’àmbit de la narrativa contemporània valenciana.

Ha publicat nombrosos contes i més d'una vintena de llibres de literatura infantil i juvenil, entre els quals destaquen, L’engruna de cristall (Edicions del Bullent 1991) guardonat amb el Premi Carmesina de narrativa infantil; El Talismà del temps (Edicions del Bullent 1994) Premi Samaruc; Collidors de neu (Voramar, 1995) Premi de literatura infantil i juvenil Mediterrània; Tres titelles embruixats (Editorial Cruïlla, Vaixell de Vapor, 2000); Una llar en el món (Edicions Bromera 2001), L’univers de les idees perdudes (El Pirata 2010).

En 2009 es va estrenar en la novel·la per a adults amb l'obra El desordre de les dames (Edicions Bromera, 2009) guardonada amb el Premi Enric Valor. És una novel·la històrica centrada en episodis del segle XIII i la conquista de València, que reivindica el paper de les dones d'aquella època, que tan ocult ha estat al llarg dels segles. La seva obra està catalogada en diversos mitjans.

Ha sigut mestra de Primària durant 39 anys. En el camp de l’educació ha participat en diferents projectes educatius pioners, i en l'última dècada s'ha implicat en l’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) en el món de l’ensenyament, com el de la Pissarra digital interactiva (PDI). Intervé en campanyes d’animació lectora i promoció de les TIC a l’aula.

Pepa Guardiola ha pres part activa en el moviment feminista i contra la violència de gènere; participa assíduament amb La Xarxa de Dones de la Marina Alta. Endemés col·labora i és membre d’honor de l'Associació Riuraus Vius, l'objectiu de la qual és conservar estes edificacions típiques del patrimoni arquitectònic valencià.


Obra Literària[modifica]

Obres publicades[modifica]


Narracions curtes[modifica]

Soliloqui d'una olivera; Colomí; La quimera de l'aire; El rellotge de paret; Diari d'un maniàtic prodigiós; Dones de mar endins; El caragol i la cuca; El babau; Apunts de llimó; Umbilical; Les Donyetes de la Mitja Nit; Garlandes; Una senyora; De bona pell; Un somni, per favor; Els indults del foc; El cant del pantà; Fragment de Lluita; Dies d’escaldà, Les cuites entre Roc Rabosot i Llot Llobater (rondalla del segle XXI); De pillos i confiats(rondalla del segle XXI); Ninots de falla; De Xaló a Argentina, el màgic poder de la voluntat; La vida al riurau; De Buenos Aires a la Marina.

Contes multimèdia[modifica]

Matilde; Sons; Jocs de dits; Muntanyes de la Marina; Camins d’aigua; Lluna de final d’estiu; El patge del rei Baltasar; Molins de la Plana; "Una història real amb final imaginari"; "Peticions per a 2013".

Reconeixement[modifica]

Premis Literaris[modifica]

 • Accèssit del VIII Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil Altea 1.988.
 • Segon Premi Vila de Calp, 1989-1990
 • Premi Carmesina 1.991 amb l’obra L’engruna de Cristall.
 • Premi Vila d’Ibi 1.994 amb el conte Llumer llunyà.
 • I Premi Mediterrani de Literatura Juvenil 1.994 amb l’obra Collidors de neu.
 • Premi Samaruc 1995 pel Talismà del temps.
 • Finalista al Premi Vaixell de Vapor 1.996 amb La clau mestra.
 • Premi Enric Valor de novel·la 2009 amb El desordre de les dames.

Altres premis[modifica]

 • Homenatge de la Xarxa de Dones de la Marina.
 • Reconeixement Rotario 2003-2004.
 • Premi de la Conselleria d’Educació en el 1r Concurs d’ajudes per al desenrotllament de recursos educatius digitals, desembre 2007.
 • Sòcia d’Honor de l’Associació Riuraus Vius. Gener 2008
 • Premi 9 d’octubre als valors cívics, Xàbia 2009

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]