Pepa a Loba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPepa a Loba
Biografia
NaixementPontevedra Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbrigand Modifica el valor a Wikidata
PeríodeSegle XIX Modifica el valor a Wikidata

Pepa a Loba és una figura llegendària de la història de Galícia. Segons la tradició era una bandolera de finals del segle xix, que va acumular fama assaltant els camins i robant a cacics i clergues.[1]

Biografia[modifica]

Les històries que parlen d'una bandida anomenada Pepa a Loba, que dirigia la seva pròpia banda de lladres, en són moltes i s'escampen per tot Galícia. Totes aquestes històries fan referència al segle xix.

L'escriptor Carlos Reigosa, autor d'una novel·la sobre la vida de Pepa a Loba, diu que, segons les seves fonts, la famosa bandolera hauria nascut al nord de la província de Pontevedra la dècada de 1830. Va actuar a les terres del centre de Galícia, des de Monterroso fins a la costa occidental, i que a la dècada de 1860 va desplaçar el seu àmbit d'actuació vers les terres del nord de Lugo. Segons Reigosa, a més, existirien testimonis populars que apuntarien l'existència d'una casa de la seva propietat a la Terra Chá i que abans de trobar-se presa a A Coruña hauria passat ja per la presó de Mondoñedo.

Maximino Fernández Sendín i Carlos G. Reigosa també són de l'opinio que Pepa a Loba hauria nascut a la província de Pontevedra, a Couso o Amoedo.[2]

A part d'aquestes històries de la veu popular, existeix una referència escrita que provaria l'existència real de Pepa a Loba. Es tracta d'una menció que en fa l'escritora i penalista Concepción Arenal després d'una visita que va fer a la presó de A Coruña.

Autoria múltiple[modifica]

Una possibilitat és que hi hagués més d'una Pepa Loba. Seguint aquesta teoria, hauria existit una primera bandida que duria aquest nom i d'altres dones dedicades al bandolerismetambé l'haurien adoptat. Això i el fet que Pepa i Loba no siguin tampoc apelatius estranys a la Galícia de l'època, podria explicar l'existència de referències d'ella per tot Galícia.

Referències[modifica]

  1. VVAA. Dicionario dos seres míticos galegos (en gallec). Vigo: Edicións Xerais en Galicia, 1999, p. 50. ISBN 84-8302-363-6. 
  2. Bará, Milagros «Pepa a Loba, la bandolera». Diario de Pontevedra, 06-07-2016.

Bibliografia[modifica]

  • REIGOSA, Carlos: Pepa a Loba, Edicións Xerais, Vigo, 2006. (Novel·la) ISBN 9788497824668.
  • VVAA: Dicionario dos seres míticos galegos, Edicións Xerais, Vigo, 1999. [[Especial:Fonts bibliogràfiques/84-8302-363-6|ISBN 84-8302-363-6]].