Pepe Espaliú

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPepe Espaliú
Biografia
Naixement26 octubre 1955 Modifica el valor a Wikidata
Còrdova (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 novembre 1993 Modifica el valor a Wikidata (38 anys)
Còrdova (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, videoartista, fotògraf, escultor, artista de performance Modifica el valor a Wikidata

Pepe Espaliú (Còrdova, 1955 - 1993) fou un artista andalús, considerat un dels artistes més representatius de l'art contemporani espanyol de la segona meitat del segle xx. Va realitzar una extensa producció artística, on sovint feia servir materials simbòlics com les màscares, guants o cicatrius per a crear les seves obres, generalment pintures, fotografies, escultures i fins i tot performances. Les seves obres primerenques mostraven la influència d'artistes com Francis Picabia o Joan Ponç, però contreure el VIH el 1991 va marcar un punt d'inflexió en la seva carrera, moment a partir del qual comença a fer obres on sovint apareixent crosses i cadires portadores, realitzant accions que van tenir repercussions artístiques i polítiques.

A finals de 2010 es va inaugurar a Còrdova el Centro de Arte Pepe Espaliú,[1] on es poden veure mig centenar d'obres de l'artista.[2]

Obra[modifica]

La seva obra va rebre moltes influències de la literatura (Vladimir Nabokov i Jean Genet) i del psicoanàlisi (va assistir a uns cursos de Jacques Lacan) i analitzava la seva pròpia sexualitat i espiritualitat, i la seva malaltia. Hi ha obra seva a diversos museus europeus, entre els quals es troben el Centre Andalús d'Art Contemporani de Sevilla, el Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía, la Fundació "la Caixa", el Museu d'Art Contemporani de Barcelona o la Tate Modern de Londres, entre d'altres.

Exposicions rellevants[modifica]

L'artista va exposar a les principals ciutats com París, Nova York, Venècia o Amsterdam. Algunes de les mostres més representatives:

Referències[modifica]

  1. «Web del centre». Arxivat de l'original el 2011-08-04. [Consulta: 5 juny 2011].
  2. «Córdoba inaugura un centro con obras inéditas de Pepe Espaliú» (en castellà). El Mundo, 28-10-2010. [Consulta: 5 juny 2011].
  3. Silió, Elisa. «El Reina Sofía acoge la obra silenciosa y secreta de Pepe Espaliú» (en castellà). 25/01/2003. El País. [Consulta: 5 juny 2011].
  4. BELAUSTEGUIGOITIA, S. «Una exposición recuerda en Sevilla a Pepe Espaliú en el décimo aniversario de su muerte» (en castellà). El País, 25-09-2003. [Consulta: 5 juny 2011].

Enllaços externs[modifica]