Perclorat de calci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicPerclorat de calci
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular237,86 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaCaCl₂O₈ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[O-]Cl(=O)(=O)=O.[O-]Cl(=O)(=O)=O.[Ca+2] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response ()
Regulació europea de productes químics (GHS03: comburent) Modifica el valor a Wikidata

El perclorat de calci, de fórmula , és un compost iònic, una sal, que es presenta en fora cristal·lina de color groc. Com un fort agent oxidant, reacciona amb agent reductors quan s'encalenteix. El perclorat de calci es caracteritza per tenir una explosiva reacció. El Ca(ClO₄)₂ és un compost present al sòl del planeta Mart, comptant per a gairebé 1% de la pols de Mart, en pes.

Preparació[modifica]

El perclorat de calci es pot preparar amb l'escalfament d'una mescla de carbonat de calci i una dissolució d'àcid perclòric:

El producte que s'obté és el perclorat de calci—aigua(1/4), que pot transformar-se en perclorat de calci anhidre per escalfament.

També pot preparar-se mitjançant un mètode electrolític en aigua a partir de clorat de calci, , en un ànode de platí emprant un càtode d'acer inoxidable.[1]

Propietats[modifica]

El perclorat de calci és un agent oxidant inorgànic fort, que augmenta la combustió d'altres substàncies que potencialment poden conduir a l'explosió. L'ió perclorat, ClO₄-, té una estructura tetraèdrica que està fortament estabilitzada degut a la seva relativament baixa polaritzabilitat.

La conductància electròlita de Ca(ClO4)2 i cations de metall doblement carregats s'ha provat en solucions orgàniques d'acetonitril. L'interès en les interaccions dels cations metàl·lics dels perclorats amb lligands fotosensibles ha augmentat degut al desenvolupament d'uns molt específics indicadors fluorescents.

Reaccions[modifica]

Una molècula híbrida orgànica-inorgànica es forma amb l'ús de dioxazaphosphocanes, vuit fosfonats cíclics d'hidrogen i calci. El calci del perclorat de calci contribueix en l'integritat estructural de la molècula oligomèrica; els quatre ions de calci estàn lligats entre quatre grups funcionals de dioxazaphosphocanes.

Toxicitat[modifica]

El perclorat de calci és tòxic per als humans, tant sigui per ingestió o inhalació de partícules de pols, o en menys quantitat, per contacte amb la pell.

Referències[modifica]

  1. Ropp, Richard C. Encyclopedia of the Alkaline Earth Compounds (en anglès). Newnes, 2012-12-31. ISBN 9780444595539.