Pere Salsas i Trillas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pere Salses i Trilles)
Infotaula de personaPere Salsas i Trillas
Nom original(es) Pedro Salsas y Trillas
(ca) Pere Salsas i Trillas Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1701 Modifica el valor a Wikidata
Mort2 setembre 1781 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Activitat
Ocupacióteòleg Modifica el valor a Wikidata

Pere Salsas i Trillas o Salses i Trilles[1] (la Llaguna, ~1701 - Ponts, 2 de setembre del 1781) va ser un religiós nord-català, autor de l'obra Promptuari moral sagrat y cathecisme pastoral, molt popular en la seva època.

Biografia[modifica]

Estudià al seminari de la Seu d'Urgell i es doctorà en teologia i cànons a la Universitat de Cervera[2] abans de ser rector de Santa Maria de Llívia (del 1728 al 1754) i plebà de Ponts (1754-1781). Va ser examinador sinodal i visitador[3] i hom el comissionà per editar les Constituciones synodales dioecesis Urgellensis, que es publicà el 1748. La seva obra més coneguda, però, va ser l'obra de mèrit[1] Promptuari moral sagrat y cathecisme pastoral de plàticas doctrinals y espirituals sobre tots els punts de la doctrina christiana per ocurrents, per difunts y ànimas del purgatori, rogativas per aygua y altres necessitats, que també es publicà a Madrid en edició castellana i venda per subscripció. Deixà inèdita[1] alguna altra obra, com un llarg estudi sobre l'origen del dret català[3] (De constitutione et origine juris Cathaloniae).

La vila de Ponts, modernament, li ha dedicat la "Biblioteca municipal Pere Salses i Trilles".

Obres[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Moliné i Coll, Enric «El "Catecismo Pastoral" de Pere Salsas i Trillas, rector de Llívia i plebà de Ponts». Església d'Urgell, 220, 1993.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Pere Salsas i Trillas». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. La universitat on es doctorà difereix segons les fonts: Girona, Lleida (GEC) o Cervera (Torres i Amat, Fèlix. Memorias para ayudar a formar un diccionario crítico de los escritores catalanes y dar alguna idea de la antigua y moderna literatura de Cataluña (en castellà). Barcelona: Imprenta de J. Verdaguer, 1836, p. 573. )
  3. 3,0 3,1 Valsalobre, Pep. «Una Summa religiosa barroca: El promptuari moral de Pere Salses». pàgines 366-380 del llibre Figueras, Narcís; Vila, Pep (editors). Miscel·lània en honor de Josep Maria Marquès. Girona: Diputació de Girona. Patronat Francesc Eiximenis / Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2010.