Pere Tomic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPere Tomic
Dades biogràfiques
Naixement segle XV
Mort Abans de 1481
Activitat professional
Ocupació Historiador
Modifica dades a Wikidata

Pere Tomic o Tomich (Bagà, s. XV – abans de 1481) va ser un cavaller i historiador català, autor del llibre Histories e conquestes dels Reys de Arago e Comtes de Barcelona i castlà del castell d'Aristot (1446-1447). Historiogràficament se'l coneix per mossèn Pere Tomic, perquè «mossèn» era el tracte de dignitat dels cavallers als estats de la Corona d'Aragó.

Obra[modifica]

«Histories e conquestes dels Reys de Arago e Comtes de Barcelona» està dedicat a l'arquebisbe de Saragossa Dalmau de Mur. L'obra és un intent d'Història general, obra característica del segle XV, i que centrada en Catalunya, va des de la Creació, passa pels primers pobladors d'Espanya, i arriba fins a començaments del regnat d'Alfons IV "el Magnànim".

L'obra és una reivindicació del paper de l'aristocràcia militar enfront de la monarquia absoluta, sent característiques les llargues llistes de la noblesa catalana, valenciana i aragonesa que participà en les empreses bèl·liques, sobretot marítimes, de la Corona d'Aragó. Així mateix les genealogies de llinatges nobles, en especial les referències al llinatge Pinós, i les precisions sobre Sicília entre els anys 1390 i 1416. Així mateix l'obra recull diverses llegendes de la Corona d'Aragó, com ara la de Galceran de Pinós i el rescat de les cent donzelles, miracle atribuït a sant Esteve.

«Histories e conquestes dels Reys de Arago e Comtes de Barcelona» fou acabada el 1438 a Bagà, però no fou editada fins al 1495. Aquesta primera edició es féu a Barcelona i du per títol «Històries e conquestes de Cathalunya». Posteriorment l'obra fou retocada i continuada, reeditada els anys 1519[1] i el 1534, amb el nom de «Histories e Conquestes del reyalme Darago e principat de Cathalunya» (en què arriba fins als temps de 1516); no tornà a ser editada fins al 1886, amb el nom de "Historias e Conquestas Dels Excellentissims e Catholics Reys De Arago".

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Pere Tomic. Conq ue stes e histories dels reys de Arago e co m tes de Barcelona. per mestre Ioha[n] Rosembach, 1519, p. 105–. 

Bibliografia[modifica]