Pere Vehils

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaPere Vehils
Biografia
NaixementBadalona modifica
Escut de badalona.PNG Alcalde de Badalona
modifica
Activitat
OcupacióPolític modifica

Pere Vehils (Badalona, segle XIX) va ser un hisendat català, alcalde de Badalona en diversos moments a inicis de la dècada de 1840.

Pertanyia a una família d'ascendència netament badalonina molt distingida, que al llarg del temps havia anat acumulant un important nombre de terres escampades pels barris de Pomar, Llefià i Sistrells, i a indrets com el Torrent de la Font, la vall de Guia, al Camí Ral, la Plana, la Guixera, entre altres. Molts dels membres d'aquesta família havien estat des d'antic consellers municipals quan encara existien les universitats comunals, i després dels ajuntaments borbònics. Apunta l'arxiver Isidre Sabater que per la importància d'aquesta família, no és d'estranyar que Pere Vehils fos escollit alcalde el 1839, i encara exerciria el mateix càrrec el 1840, 1841 i 1843. Altrament, va ser escollit capità per la Guàrdia Nacional de la localitat, per Ordenança de 29 de juny de 1822, i va ser destacat a les localitats de Breda i Sant Celoni per ordre del Capità General el 1836, i després elegit també comandant del dotzè batalló format a Badalona el 1842. Les seves actuacions com a batlle i capità de les milícies locals, en uns anys tràgics per a Barcelona, van sobresortir molt per la seva habilitat, energia i honradesa, tant és així, que el dia de sant Pere, l'Ajuntament de 1842 va enviar-li unes felicitacions afectuoses.[1]

Estava casat amb Maria Remolins, que després va quedar vídua.[2]

Referències[modifica]

  1. Sabater, Isidre «Història de Badalona. El batlle Pere Vehils (1840-1843)». El Eco de Badalona, Any LXVIII, núm. 43, 02-11-1935, pàg. 1.
  2. Abras, Margarida. Els cementiris de Badalona. Badalona: Ajuntament de Badalona, 1998, p. 65.