Pere de Portugal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Pere de Portugal (desambiguació)».
Infotaula de personaPere de Portugal

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 desembre 1392 Modifica el valor a Wikidata
Lisboa (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 maig 1449 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Alverca do Ribatejo (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMonestir de Batalha Modifica el valor a Wikidata
Regent Regne de Portugal
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre de
Carrera militar
ConflicteConquesta de Ceuta Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDucat de Coïmbra (1415–)
Cavaller (1415–)
Duc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Avís Modifica el valor a Wikidata
CònjugeElisabet d'Urgell i d'Aragó (1428 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsPere el Conestable de Portugal, Jaume de Coïmbra i d'Urgell, Beatriu de Coïmbra i d'Urgell, Joan de Coïmbra i d'Urgell, Isabel de Coïmbra i d'Urgell, Felipa de Coïmbra i d'Urgell Modifica el valor a Wikidata
ParesJoan I de Portugal Modifica el valor a Wikidata  i Felipa de Lancaster Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabel de Portugal i de Lancaster, Beatriu de Portugal, Enric el Navegant, Eduard I de Portugal, Ferran de Portugal i Lancaster, Alfons I de Bragança i Joan de Portugal Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Pere de Portugal (Lisboa, 1392 - batalla d'Alfarobeira, Alverca, 1449), infant de Portugal, duc de Coïmbra i regent de Portugal (1439-1448).[1]

Orígens familiars[modifica]

Fill del rei Joan I de Portugal i la seva esposa Felipa de Lancaster, nasqué el 9 de desembre de 1392 a la capital del regne, i fou germà petit del rei Eduard I de Portugal.

Infant de Portugal[modifica]

Des del seu naixement, Pere fou un dels fills favorits del rei Joan I. El seu pare el va dotar d'una educació excepcional. El 1415, va viatjar al costat del seu pare i els seus germans en l'expedició portuguesa contra Ceuta, i fou nomenat cavaller aquell mateix any. Fou llavors quan el seu pare concedí el ducat de Coïmbra a ell i el ducat de Viseu al seu altre germà, Enric el Navegant.

Quan el seu germà Eduard I de Portugal morí el 1438, el seu fill Alfons V ascendí al tron, sota la regència de la seva mare Elionor d'Aragó. Però la regència d'aquesta estigué marcada pel conflicte degut a la seva impopularitat, pel fet de ser dona i per ser estrangera. Així, el 1439, Joan de Portugal, duc d'Aveiro, sol·licità la reunió de les corts que van designar Pere de Portugal regent del regne, una opció que satisfà el poble i la creixent burgesia. Però una part de la noblesa, la que es trobava al voltant d'Alfons de Portugal, germanastre de Pere i comte de Barcelos, preferí Elionor d'Aragó. Una guerra d'influències s'inicià i, pocs anys més tard, Alfons de Barcelos va aconseguir tenir el seu nebot Alfons V de Portugal sota el seu domini polític, esdevenint l'oncle preferit del rei.

Bandera personal de l'infant Pere de Portugal

El 1443, en una postura de reconciliació, Pere de Portugal nomenà el seu germanastre Alfons de Barcelos, primer duc de Bragança. El 1445, però, Alfons de Bragança s'enfadà novament per l'elecció d'una filla de Pere de Portugal com a muller d'd'Alfons V de Portugal. Sense parar esment a les intrigues ordides per Alfons de Bragança, Pere continuà la seva regència encomanant a Enric el Navegant noves exploracions vers l'oceà Atlàntic.

El 9 de juny de 1448, Alfons V assolí la majoria d'edat, per la qual cosa Pere de Portugal hagué de renunciar a la regència i retornar-li el control. El rei Alfons V, influenciat pel seu oncle Alfons de Barcelos, i nomenat recentment duc de Bragança, anul·là tots els edictes i lleis de Pere.

Per una falsa acusació, Alfons V s'enemistà amb el seu oncle i sogre, i el declarà rebel al regne. En la Batalla d'Alfarrobeira de 20 de maig de 1449, prop d'Alverca, Pere de Portugal fou derrotat i mort.

Vegeu també[modifica]

Núpcies i descendents[modifica]

Fruit d'un acord amb el rei d'Aragó, Alfons el Magnànim, a fi de reforçar les seves posicions davant el Regne de Castella, es casà a Coïmbra el 13 de setembre de 1428 amb Elisabet d'Urgell, filla del comte Jaume II d'Urgell i Isabel d'Aragó. D'aquesta unió nasqueren:

Referències[modifica]

  1. «Pere de Portugal | enciclopèdia.cat». [Consulta: 6 abril 2019].


Càrrecs públics
Precedit per:
Elionor d'Aragó
Regent de Portugal
1439-1448
Succeït per:
Precedit per:
-
Duc de Coïmbra
1415-1449
Succeït per:
Jordi de Lencastre