Periodisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El periodisme és l'activitat de recopilar i publicar informació relativa a l'actualitat, especialment a fets notables.[1] Com que els fets simultanis són infinits, el periodista està obligat a triar-ne només alguns, sempre amb la intenció de tendir a l'objectivitat. Hi ha un codi deontològic que alguns diuen que ha de complir: contrastar les informacions en fonts fiables, donar veu a les parts i no opinar en les informacions. El periodisme pot adquirir diferents formes i transmetre la informació a través de diferents medis: així, existeix el periodisme gràfic (premsa escrita), però també oral (ràdio), visual (televisió) o multimèdia (internet).

Història[modifica]

Article principal: Història del periodisme

La història del periodisme és el desenvolupament, al llarg de la història, del periodisme, entès com una activitat regular i continuada de recollida, elaboració i difusió de notícies sobre els principals esdeveniments que passen al món, que duen a terme els periodistes.[2] La tendència ha estat l'increment del nombre de notícies a l'abast dels ciutadans i de la velocitat de transmissió. Des de finals del segle XVII els diaris han estat el principal mitjà de difusió de l'activitat dels periodistes, als que al segle XVIII es van afegir les revistes, al segle XX la ràdio i la televisió, i al segle XXI internet.[3] La història del periodisme es pot separar en quatre etapes; l'antic o artesà (1609-1789), el modern o liberal (1789-últim quart del segle XIX), el contemporani o industrial (últim quart del segle XIX-últim quart del segle XX) i el que es deriva de l'aparició d'internet, el 1994.[4] Itàlia, Alemanya, França, Anglaterra, Espanya i els Estats Units, per aquest ordre, són els països claus per l'aproximació acadèmica a la història del periodisme.[5]

Notícia [cal citació][modifica]

Una rotativa, màquina que imprimeix diaris

La notícia és un fet nou que és publicat, a més de ser un gènere informatiu en el qual són relatades de manera concisa. És la matèria-prima del periodisme, normalment reconeguda com una dada o esdeveniment socialment rellevant que mereix la seva publicació en un mitjà. Fets polítics, socials, econòmics, culturals, naturals i molts més poden ser notícia si afecten individus o grups significatius. Hi ha molts factors principals que influeixen en la qualitat de la notícia:

 1. Novetat: la notícia ha de contenir informació nova, i no repetir la ja coneguda
 2. A prop: com més proper del lector passi l'esdeveniment, més interès genera la notícia, perquè implica més directament la vida del lector
 3. Mida: tant el gran com el petit atreu l'atenció del públic
 4. Rellevància: la notícia ha de ser important, o, almenys, significativa. Esdeveniments obertures generalment no interessen al públic.
 5. periodicitat
 6. noticiable
 7. factor humà
 8. importància dels implicats
 9. I més ...

Les notícies arriben als vehicles de premsa per mitjà de periodistes, corresponsals, agències de notícies i assessories de premsa. Eventualment, amics i coneguts de periodistes proporcionen denúncies i pistes, a vegades sota anonimat, per telèfon o per correu. un dels informes que existeixen entre periodistes és que no hi ha tantes notícies, que la quantitat no els arriba, però com ja vam veure en el paràgraf anterior, no és del tot cert. els nombrosos contactes que un periodista pot tenir, li atorguen una gran quantitat d'informació. però a la vegada, aquest mateix ha de controlar i avaluar aquestes mateixes. Recordem que perquè un fet es converteixi en notícia, aquest mateix ha de complir amb certs esquemes, els que li cridin l'atenció al públic. en efecte, si es compleixen els mateixos, aquest fet passa a convertir-se en esdeveniment. aquests factors que esmentem abans són només alguns d'ells, i aquests mateixos són anomenats: factors de noticiable

Als Estats Units, és comú la figura del news-Hawk(falcó de notícies), una espècie d'informant-apurats[Cal aclariment] contractat pel mig, que busca assumptes que potencialment puguin generar notícies.

Diferències EUA i Europa [cal citació][modifica]

Des del començament d'aquesta noció de periodisme contemporani es va observar una diferència essencial entre Europa i els Estats Units. A Europa els primers periòdics tenien com a principal funció no tant la d'informar com la d'influir políticament entre els lectors. Sovintegen els periòdics de partit, de facció, que pretenen expressar la ideologia d'un determinat grup polític. Els promotors d'un nou partit o facció prenien com a primera mesura la de fundar un òrgan d'expressió. En conseqüència, aquests primers periòdics a Europa feien prevaler els textos d'opinió, enfront dels textos informatius.

Paral·lelament, als Estats Units hi havia una major preponderància del periodisme informatiu: per exemple de tot allò que feia referència a la seua Guerra de Secessió. I a finals de segle XIX, amb el naixement de l'anomenat periodisme sensacionalista, s'obrin pas els diaris populars, entesos com a un negoci per als seus propietaris, encara que també com una arma poderosa en mans dels governs i dels grups econòmics.

És en l'àmbit nord-americà on naixen uns principis, considerats sagrats durant dècades, per a la redacció de textos informatius, com ara l'estructura piramidal per a les notícies, o les cinc W a les quals una notícia ha de donar resposta (What, Who, When, Where i How, als que alguns afegeixen Why), la divisió de gèneres (notícia, reportatge, entrevista, article d'opinió, crònica...), etc.

Els camins entre el periodisme europeu i el nord-americà comencen a convergir a partir del primer terç del segle XX. Els periòdics europeus acaben assimilant el patró dels Estats Units i es fan més informatius, mentre els òrgans d'expressió dels partits entren en un declivi lent al llarg de tota la centúria.

També és durant el segle XX quan els periodistes –ara més informadors que opinadors– assimilen l'impacte dels mitjans audiovisuals (ràdio, televisió i cinema). Això es reflecteix en la forma de contar les històries, i també en el disseny de la premsa, que passa a ser més visual: més imatges, tipografia de cos major, ús de blancs, corondels, filets... i finalment, infografia.

Especialitats del periodisme [cal citació][modifica]

En la segona meitat del segle XX també es consolida definitivament l'especialització periodística. Hi ha periodisme econòmic, polític, cultural, esportiu, científic... Tant l'interior dels periòdics com l'organització dels informatius audiovisuals s'estructuren per seccions temàtiques. I també algunes d'aquestes seccions s'independitzen i apareixen periòdics (o programes) exclusivament d'informació econòmica, esportiva, cultural...

El periodisme turístic[modifica]

El periodisme turístic és la recol·lecció de dades, l'anàlisi i l'elaboració de la informació referida a les activitats turístiques.

Significa estudiar, interpretar i redactar la notícia turística que es brindarà als diferents actors que integren una societat que vol ser turística o que ja ho és. Aquesta nova branca del periodisme tendeix a informar sobre accions relacionades amb la superestructura, la planta i la infraestructura turística.

També busca produir un nou estil per posicionar els productes turístics d'una regió a través dels mitjans massius de comunicació, creant així un important aportació des de la difusió i promoció d'esdeveniments i esdeveniments científics, artístics i culturals que generen el naixement i desplaçament de corrents turístiques cap a aquests atractius.

El creixement vertiginós que ha experimentat aquesta "indústria sense xemeneies" exigeix posar en comú fets d'interès públic realitzant prèviament la investigació periodística, per brindar d'aquesta manera una anàlisi profunda dels fets turístics.

Per això s'han d'investigar les dades de primeres fonts, entrecreua les mateixes, demanar dades concrets mitjançant les tècniques d'entrevistes, a més de comptar amb antecedents fidedignes i arxius de documents que permetin elaborar un missatge fidedigne i actualitzat. Al recollir aquesta informació sobre les activitats turístiques a nivell local, municipal, nacional i internacional es mostraran les novetats que es relacionen amb el Sistema Turístic.

Això significa tenir un coneixement acabat dels esdeveniments ocorreguts i generar una redacció de manera objectiva, encara que aquest "periodisme de guants blancs" exigeix el domini de la metàfora per pintar amb un llenguatge poètic el paisatge descrit per tal d'informar i persuadir a l'audiència.

Periodisme ambiental[modifica]

És aquell que s'ocupa dels temes de la relació entre l'home i el seu entorn natural. Abarca des de la informació relativa a l'agrícola, ramader, meteorològic ... fins als aspectes socials, econòmics, polítics ... d'allò que té a veure amb el medi ambient.

Ciberperiodisme[modifica]

És aquella modalitat del periodisme el principal mitjà per a la investigació, elaboració i, sobretot, la difusió de la informació és el ciberespai, amb Internet com a principal exponent. El ciberperiodisme ha rebut múltiples denominacions en els darrers anys: 'periodisme electrònic', 'periodisme multimèdia', 'periodisme a internet' i, sobretot, 'periodisme digital'. Tanmateix, totes aquestes expressions resulten ambigües, ja que al·ludeixen també a altres variants audiovisuals del periodisme, de manera que cada vegada més investigadors i professionals opten per la denominació de ciberperiodisme.

Internet es concep com una eina de comunicació, que a més és un model de relació entre les persones, que des de qualsevol lloc del món ia qualsevol hora transmeten tot tipus de missatges. Internet està en el món, però el seu accés no és uniforme, però ningú dubta de la seva eficàcia com a mitjà de comunicació, perquè una de les seves principals característiques és la capacitat de posar en contacte a diverses persones a la vegada (ús del correu electrònic, xerrades, fòrums de notícies o enviament i consum d'informació).

Però aquest gran mitjà de comunicació presenta noves facetes que han afectat la vida dels individus del planeta i els han obligat a deixar d'una banda activitats com la televisió, lectura de diaris, compra i venda de música, entre d'altres. Perquè les audiències van trobar a la xarxa de xarxes abundant informació que les van obligar a veure a Internet una potent alternativa de consum. Tanmateix, això li permet al periodisme avançar nous esdeveniments, encara que no es tingui per segur la vericitat del fet i de les fonts.

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i el jove recorregut del ciberperiodisme han comportat canvis en la forma de transmetre les idees i de generar notícies. Actualment no només es tracta d'emetre una informació, és necessari crear canals que permetin que l'usuari pugui ser i fer part dels continguts.

Un dels objectius principals del periodisme és informar i és indispensable tenir present a qui van dirigits els continguts. Amb el ciberperiodisme aquest aspecte és més ampli que en els mitjans tradicionals, ja que cal pensar que la informació cada vegada li arriba a més persones i no només a nivell local sinó a lectors de qualsevol lloc del planeta. Igualment, cal tenir una especial cura en els continguts i aprofitar les diferents característiques del ciberperiodisme, entre elles hipertextualitat, interactivitat, multimedials, asincrònic i memòria.

Encara que la claredat en la informació es busca en qualsevol dels mitjans escrits, en els continguts del web s'ha de tenir una cura més especial. La idea és fer servir un llenguatge universal, és clar, espontani, senzill, fresc i cridaner.

Periodisme participatiu[modifica]

És l'acte d'un ciutadà o grup de ciutadans que tenen un paper actiu en el procés de col·lectius, reportar, analitzar i disseminar informació. La intenció d'aquesta participació és subministrar la informació independent, confiable, exacta, d'ampli rang i rellevant que una democràcia requereix.

El periodisme participatiu es recolza en mitjans digitals per tal de permetre la veritable democràcia electrònica. També ha estat anomenatperiodisme 2.0. Es recolza en mitjans tecnològics.

També és l'acte on la comunitat pot posar en benefici dels mitjans de comunicació, per millorar la qualitat de vida, per tractar i analitzar temes que afecten la població. El periodisme participatiu ajuda que la societat cerqui la veritat i no espereu que altres persones pensin o actuïn en favor d'aquests.

No obstant això, els qui critiquen a aquest tipus de periodisme afirmen que els mitjans abusen d'aquest recurs, ja que la col·laboració dels ciutadans és gratuïta, en contrast amb un periodista professional assalariat.

Periodisme científic[modifica]

El periodisme científic és l'enllaç sistemàtic i professional entre el coneixement científic i la societat; el seu objectiu principal és transformar la ciència en un saber general amb caràcter informatiu i educatiu. Manuel Calvo Hernando, periodista espanyol, apunta que el periodisme científic divulga el coneixement científic a la societat a través de diferents missatges i mitjans de comunicació social. A Veneçuela, el pioner és Arístides Bastidas, qui durant 20 anys va publicar la columna "La ciència amena" al Diari El Nacional. La UNESCO atorga el premi Kalinga a la divulgació científica.[6]

Periodisme cultural[modifica]

Iván Tubau, en el seu llibreTeoria i pràctica del periodisme cultural, defineix el periodisme cultural com la forma de conèixer i difondre els productes culturals d'una societat a través dels mitjans massius de comunicació. El periodisme cultural pretén també promocionar esdeveniments l'essència siguin les arts i l'artesania.

Jorge B. Rivera, periodista i investigador argentí, diu que aquest tipus de periodisme "... és una zona complexa i heterogènia de mitjans, gèneres i productes que aborden amb propòsits creatius, crítics, reproductius o divulgatoris els terrenys de les" belles arts ", "les belles lletres", els corrents del pensament, les ciències socials i humanes, l'anomenada "cultura popular" i molts altres aspectes que tenen a veure amb la producció, circulació i consum de béns simbòlics, sense importar el seu origen o destinació estamental ". (Rivera, 1995).

Periodisme econòmic[modifica]

És una branca del periodisme enfocada a informar sobre els fets relacionats amb l'economia, incloent temes sobre finances, banca o el mercat borsari. A més, mostra com analitzar, interpretar i redactar la informació. Tracta de donar a conèixer l'estat econòmic del país, l'estat de la inflació del pes, l'estat del pes davant la resta de les monedes estrangeres.

Periodisme esportiu[modifica]

És el que recull informació sobre els esdeveniments esportius a nivell local, nacional i internacional, mostrant les novetats que es relacionen amb les diferents disciplines esportives. Les que més es destaquen són: tennis, beisbol, handbol, bàsquet, automobilisme, atletisme, boxa, padel, golf, escacs, pol, futbol que acaparen tota l'atenció dels aficionats per l'esport.

El periodisme esportiu, ha de manejar una etica, car al no només esport és futbol, hi ha moltes disciplines que mereixen atenció. Aquesta professió s'ha de manejar amb idoneïtat doncs qui la practiquen tendeixen a posar-se la camisa de certs equips, a no tenir equilibri informatiu, a baixar i pujar el prestigi d'un jugador o d'un equip en qüestió de segons.

El periodisme esportiu ha de tenir professionals capaços d'analitzar l'esport com més que una simple informació, veure-ho des de l'àmbit religiós, el cultural, el formatiu, sociòlegs, psicòlegs, ètica, política i social.

Periodisme de guerra[modifica]

Aquesta és una de les especialitats més perilloses de la professió, ja que requereix cobrir les notícies que es produeixen durant un conflicte bèl·lic, i això implica que els periodistes enviats per a realitzar aquesta missió hagin de posar en greu risc la seva vida o la seva integritat física. Moltíssims reporters han perdut la vida en la realització d'aquesta heroica tasca.

Periodisme infogràfic[modifica]

El periodisme infogràfic és aquell que combina elements visuals i textuals. La seva aplicació més específica en principi va servir per col·locar mapes, i gràfics. En el periodisme digital, la infografia adquireix altres característiques pròpies: la interactivitat, la possibilitat d'animació, el desplegament de textos, la incorporació de so i imatge en moviment, etc.

Periodisme polític[modifica]

Es refereix a l'anàlisi ia la informació referida a les activitats relacionades amb la política (tant nacional com internacional), el Parlament, els partits i tots els components del poder formal a la societat. Practicar la independència enfront de qualsevol inclinació política.

Periodisme preventiu[modifica]

El periodisme preventiu és una disciplina periodística que pretén analitzar les crisis i conflictes des d'un punt de vista integral, des dels seus orígens fins a la seva esclat i posteriors repercussions. L'enfocament del periodisme preventiu també busca donar més rellevància mediàtica a aquells actors que proposin solucions a les crisis.

Periodisme social[modifica]

El periodisme social és un periodisme que assumeix la seva responsabilitat en els processos socials, que reflexiona sobre el seu paper en l'esdevenir social i es preocupa per la recerca de solucions. Es proposa l'articulació de l'eix social amb els temes de la política i l'economia en l'agenda dels mitjans de comunicació.

Periodisme literari[modifica]

És aquell que no ficcionalitza la realitat, sinó que la fa encara més real, en apartar-se de les convencions informatives. Un important impulsor d'aquest tipus de periodisme és l'escriptor colombià Gabriel García Márquez (Premi Nobel de Literatura), qui el va batejar com 'Nou periodisme'. En el periodisme literari ha d'haver, per part del periodista, més immersió i més compromís. A més, ha de tenir una riquesa narrativa capaç de fregar la literatura, però sense apartar-se de la senzillesa i la precisió de l'estil periodístic.

Periodisme d'investigació[modifica]

Article principal: Periodisme d'investigació

És aquell que busca revelar fets d'interès públic a través d'investigacions periodístiques que aprofundeixin en aquells fets que afectin el bé comú, per la qual cosa es necessita demanar dades, realitzar entrevistes, contrastar fonts i comptar amb antecedents fidedignes i documents que permetin presentar o enviar un reportatge. Els periodistes comencen a dubtar de les dades que els són facilitades des de les instàncies oficials (fins a aquells moments, molt pocs pensaven que un govern democràtic poguera difondre dades falses), i decideixen investigar directament la veracitat de les dades que arriben a les redaccions. Aquest és un procés que culmina al començament dels anys 70, amb el 'cas Watergate', que va provocar la dimissió de tot un president dels Estats Units (Richard Nixon).[cal citació]

Periodisme radiofònic[modifica]

És una forma de comunicació social que permet donar a conèixer i analitzar els fets d'interès públic utilitzant la ràdio com a mitjà de difusió o transmissió. Es tracta de comptar totes les coses que passen, en el mateix moment dels fets, amb tota la càrrega informativa o emotiva, i en el menor temps possible.

Periodisme satíric[modifica]

És el que utilitza la sàtira, normalment en to d'humor, per referir-se a fets noticiables. En altres ocasions presenta fets ficticis com notícies, donant sempre claus per identificar-se com uns textos de ficció l'objectiu és evidenciar una realitat a través de l'exageració, l'absurd o la paròdia. La seva intenció no és la d'informar sinó la de criticar o fer denúncies indirectament.

El Nou Periodisme[modifica]

En la dècada dels anys 60 del segle XX, també als Estats Units, comença a parlar-se del Nou Periodisme. Es tracta d'un moviment que incorpora recursos literaris a la, fins aleshores, freda redacció de les notícies i els reportatges, trenca l'estructura piramidal, incorpora el punt de vista, en primera persona, del redactor... Noms de la importància de Tom Wolfe o Norman Mailer atorguen prestigi a l'anomenat ‘Nou periodisme’, on se sol emmarcar també (encara que resulta discutit) la novel·la ‘A sang freda’, de Truman Capote o els còmics de Joe Sacco.

Normes ètiques del periodisme [cal citació][modifica]

El periodisme és algunes vegades anomenat "quart poder" per al paper de transparència que se suposa que té en una democràcia, jugant un paper crucial en l'aplicació de les llibertats civils com la llibertat d'expressió. Els periodistes han de complir les normes de conducta professional i certes interpretacions estan subjectes a controvèrsia.

En termes d'ètica, el periodisme es guia per:

 • Per publicar informació de qualitat
  • Honest i respectuós amb la veritat
  • Fets recollits sense l'ús de mètodes deslleials
  • Basat en fets comprovats
  • Amb bona fe
  • Imparcial, és a dir, la presentació dels diferents aspectes d'una situació
 • Defensar la llibertat d'informació
  • Garantir la seva independència de tots els poders
  • Exercici de pensament crític, que suposa dubtar sistemàticament
  • Distingir clarament la informació de la publicitat o dels missatges de comunicació
 • Respecte al poble
  • Respectant la dignitat de la persona humana
  • Mostrant compassió per als afectats per la desgràcia
  • Respectant la privadesa
  • publicant qualsevol sol·licitud legítima de dret de rèplica
  • Reconèixer i corregir els errors
 • Per a promoure la llibertat d'expressió
  • Tenint en compte els comentaris dels lectors
  • Evitant qualsevol discurs d'incitació a l'odi o la discriminació
 • Per tal d'enfortir els valors bàsics de la democràcia
  • Prosseguir en la publicació de la informació, un propòsit legítim en virtut de la llei del lector a ser informat
  • , A priori, sense descuidar qualsevol informació local en tots els àmbits de la vida social
  • Tenir cura d'informar mitjançant el subministrament d'informació i comentari, el judici dels ciutadans sobre tots els aspectes de política general i
  • Mostrant equitat, per examinar tots els ciutadans iguals davant la premsa com ho van ser davant la llei

El mateix informe indica que les normes professionals que requereixen l'editor de premsa setmanal regionals es comprometen que els seus periodistes:

 • Verificar les fonts;
 • No fent servir mètodes deslleials;
 • No pagar cap tipus de remuneració a les persones que són fonts d'informació;
 • No publicar més que informació provada i precisa, on l'origen és conegut, mantenint una reserva prudent si és necessari;
 • Abstenir-se de recollir qualsevol tipus de benefici en relació amb la publicació o no publicació de la informació;
 • Informar als que no estan familiaritzats amb la premsa que les seves paraules seran difosos i, per tant, que arribaran a l'atenció d'un públic ampli;
 • No acceptar continguts d'un anunciant;
 • No acceptar regals llevat que serveixen directament el desenvolupament del periodisme;
 • No acceptar i rebutjar totes les pressions que no siguin la política editorial de l'editor o les persones responsables de la redacció;
 • No presentar un informe a les fonts abans de la seva publicació;
 • Demostrar respecte per les persones que acaben de viure un drama, per evitar acosar-les amb la informació;
 • Abstenir-se de calúmnies i acusacions infundades;
 • Negar-se a alimentar i reforçar la remor, encara que altres mitjans de comunicació ja es facin ressò;
 • Vetllar en l'elecció de les seves fotografies per a no crear cap presumpció de culpabilitat per la imatge;
 • Processar la informació, incloent els esdeveniments, sense buscar el sensacionalisme;
 • Seguiment de la informació publicada;
 • Observar fidelment el sentit del que es vol informar;
 • Situar els fets i opinions en el seu context, sense exagerar o reduir l'àmbit d'aplicació;
 • Separeu acuradament el que és:
  • La informació dels fets;
  • L'anàlisi de la informació;
  • L'opinió personal.
 • Recollir les opinions de totes les persones implicades en un cas i quan un d'ells es negui a fer declaracions, informar-ho als lectors.

Les noves tecnologies [cal citació][modifica]

A les acaballes del segle XX, amb la incorporació en massa de les noves tecnologies associades a la informàtica es produeix un autèntic trasbals de l'ofici del periodisme. Els vells principis entren en crisi. Davant l'allau d'informació a l'abast de qualsevol, sense necessitat de ser periodista, obtinguda en temps real i des de qualsevol punt del planeta, es replanteja quina és la nova funció de l'informador. Un debat encara obert.

El cert és que les noves tecnologies han permès el naixement d'especialitats noves, com ara el periodisme de precisió (que rastreja i entrecreua bases de dades informàtiques) o el periodisme cívic (que contempla els lectors no com a simples consumidors, sinó com a ciutadans actius, ara que poden interaccionar mitjançant les noves tecnologies).

Situació dels periodistes al món [cal citació][modifica]

En diversos països de règim democràtic, el treball periodístic està protegit per la llei o per la constitució. Això inclou, moltes vegades, el dret del periodista a preservar a secret la identitat de les fonts, fins i tot quan sigui interpel judicialment.

L'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans estableix normes per a la llibertat d'expressió i de premsa. A més de les normes jurídiques que regulen la professió dels periodistes, aquests mantenen un compromís ètic amb la societat que es concreta en l'anomenada deontologia professional periodística. Es tracta d'una sèrie de normes recollides en el codi deontològic que cada empresa o associació elabora segons els seus propis criteris. A Espanya es troba un bon exemple d'aquest tipus de codis en l'elaborat per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), que apliquen tots els professionals integrats en aquest col·lectiu.

Tanmateix, segons l'organització Reporters Sense Fronteres (Reporters Sans Frontières), el 2006 almenys a 81 periodistes van morir en l'exercici de la seva feina o per expressar les seves opinions, a vint països. Cal remuntar-se a 1994 per trobar una xifra més alta. Aquell any van trobar la mort 103 periodistes, dels quals gairebé la meitat van morir en el genocidi de Ruanda, prop d'una vintena a Algèria, víctimes de la guerra civil, i una desena a la Guerra dels Balcans. També destaquen que van morir 32 col·laboradors, almenys 871 periodistes van ser detinguts, 1.472 agredits o amenaçats, 56 segrestats i 912 mitjans de comunicació van ser censurats.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Periodisme». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Barrera, 2004, p. 44.
 3. Shannon E. Martin; David A. Copeland The Function of Newspapers in Society: A Global Perspective. Greenwood Publishing Group, 2003, p. 2. ISBN 978-0-275-97398-8. 
 4. Guillamet, 2003, p. 42.
 5. Guillamet, 2003, p. 37.
 6. «UNESCO Kalinga Prize for the Popularization of Science» (en anglès). Unesco. [Consulta: 2 febrer 2014].

Bibliografia[modifica]