Permanganat de potassi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicPermanganat de potassi

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular157,881 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolmedicament essencial i Oxidant Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaKMnO₄ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[O-][Mn](=O)(=O)=O.[K+] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat2,703 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de descomposició240 °C Modifica el valor a Wikidata
Entalpia estàndard de formació−813,4 kJ/mol Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata

El permanganat de potassi (KMnO₄) és un compost químic format per ions potassi (K+) i permanganat (MnO₄). És un fort agent oxidant. Tant sólid com en solució aquosa, on presenta un color violeta intens.

Usos[modifica]

És utilitzat com agent oxidant en moltes reaccions químiques en el laboratori i la indústria. També s'utilitza com desinfectant i en desodorants. S'utilitza per a tractar algunes malalties parasitàries dels peixos, així com en el tractament de l'aigua potable, i com antídot en els casos d'enverinament per fòsfor. A l'Àfrica, molta gent l'usa per a remullar vegetals amb la finalitat de neutralitzar qualsevol bacteri que estigui present. Pot ser usat com a reactiu en la síntesi de molts compostos químics. Per exemple, una solució diluïda de permanganat pot convertir un compost orgànic amb un doble enllaç de carboni en un diol. Solucions més fortes poden oxidar un grup metil en un anell aromàtic en un grup carboxil. En química analítica, una solució aquosa estandarditzada s'utilitza amb freqüència com titulant oxidant en titulacions redox a causa del seu intens color violeta.

El permanganat violeta es reduïx al catió Mn+2, incolor, en solucions àcides. En solucions neutres, el permanganat només es reduïx a MnO₂, un precipitat marró en el qual el manganès té el seu estat d'oxidació +4. En solucions alcalines, es reduïx al seu estat +6, donant K₂MnO₄.

Solucions diluïdes s'utilitzen com esbandida bucal (0,25%), desinfectant per a les mans (al voltant de l'1%).

S'utilitza com reactiu per a determinar el nombre Kappa de la polpa de fusta.

Precaucions[modifica]

El KMnO₄ sòlid és un oxidant molt fort, que barrejat amb glicerina pura provocarà una reacció fortament exotèrmica. Reaccions d'aquest tipus ocorren al barrejar KMnO₄ sòlid amb molts materials orgànics. Les seves solucions aquoses són bastant menys perilloses, especialment en estar diluïdes. Barrejant KMnO₄ sòlid amb àcid sulfúric concentrat forma Mn₂O₇ que provoca una explosió. La barreja del permanganat sòlid amb àcid clorhídric concentrat genera el perillós gas clor.

El permanganat taca la pell i la roba (al reduir-se a MnO₂) i deuria per tant manejar-se amb cura. Les taques en la roba es poden rentar amb àcid acètic. Les taques en la pell desapareixen durant les primeres 48 hores. No obstant això, les taques poden ser eliminades amb un sulfit o bisulfit de sodi.

Utilitats[modifica]

El permanganat de potassi s'utilitza en algunes ocasions per a realitzar rentats gàstrics en certes intoxicacions.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Permanganat de potassi