Peter Dinklage

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPeter Dinklage

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Peter Hayden Dinklage Modifica el valor a Wikidata
11 juny 1969 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Morristown (Nova Jersey) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióBennington College
Delbarton School Modifica el valor a Wikidata
Alçada135 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de teatre, actor, actor de veu, actor de televisió, actor de cinema, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1995 Modifica el valor a Wikidata –
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeErica Schmidt (2005–) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0227759 Allocine: 80927 Rottentomatoes: celebrity/peter_dinklage Allmovie: p195742 TCM: 558560 TV.com: people/peter-dinklage TMDB.org: 22970
Musicbrainz: cf5bae13-6803-433f-a822-3d030a5635c0 Discogs: 5038642 Modifica el valor a Wikidata

Peter Dinklage (Morristown, 11 de juny de 1969) és un actor de cinema, televisió i teatre estatunidenc.[1] Un dels papers que va ajudar-lo en la seva carrera cinematogràfica fou a la pel·lícula The Station Agent (2003), des d'aleshores ha treballat a pel·lícules com Elf, Underdog, Declareu-me culpable, Death at a Funeral i The Chronicles of Narnia: Prince Caspian. Des del 2011 treballa en la sèrie d'HBO Game of Thrones, que li ha fet guanyar un Premi Emmy i un Globus d'Or.[2] Va néixer amb l'Acondroplàsia.[3]

Biografia[modifica]

Dinklage va néixer a Morristown (Nova Jersey). És fill de Diane, una professora de música d'escola, i de John Carl Dinklage, un venedor d'assegurances. Va créixer a Mendham Downship (Nova Jersey). El 1987 va graduar-se a l'escola Delbarton de Morristown, on va començar a actuar, i el 1991 va graduar-se al col·legi Bennington (Vermont).

Carrera cinematogràfica[modifica]

El paper que definitivament va llançar la carrera de Dinklage fou a la premiada pel·lícula The Station Agent (2003), on feu de protagonista. Per aquell paper va rebre nominacions com a millor actor als Premis Independent Spirit i als Screen Actors Guild Awards. Aquell mateix any va participar en Tiptoes. Més abans ja va destacar en el seu paper de debut a Living in Oblivion (1995). A més a més, també havia treballat en produccions musicals de Broadway.

A Elf, Dinklage interpreta un pretensiós escriptor de contes infantils que pega el personatge d'en Will Ferrell després de ser insultat accidentalment. El 2005 protagonitzà la sèrie de ciència-ficció Threshold i treballà en la comèdia The Baxter com un extravagant organitzador de casaments. El 2006 va actuar en el drama juvenil de Sidney Lumet, Declareu-me culpable. També va fer de si mateix en un episodi de la sèrie d'HBO Entourage i va tenir un paper a 30 Rock.

Dinklage va tenir un paper en la pel·lícula britànica Death at a Funeral (2007). I el mateix any va fer de villà a Underdog.

Fou escollit pel director Andrew Adamson per al paper de Trumpkin en la pel·lícula The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

El 2009 Dinklage fou confirmat per interpretar el paper de Tyrion Lannister en l'adaptació d'HBO de la sèrie de fantasia èpica de l'autor estatunidenc George R. R. Martin, Game of Thrones. La sèrie de televisió va estrenar-se el 2011. Aquell mateix any va guanyar l'Emmy al millor actor secundari.

El 14 de febrer de 2013 el director de cinema Bryan Singer va anunciar la incorporació de Peter Dinklage a X-Men: Days of Future Past com a principal villà.

Publicitat[modifica]

L'estiu del 2017 Peter Dinklage va ser l'estrella internacional triada per protagonitzar “Mediterràniament”, la campanya publicitària de la marca cervecera Estrella Damm. L'actor es va traslladar a Sitges i a Lloret de Mar per al rodatge dels exteriors. El curt-metratge s'anomenava La vida nuestra i el dirigia Raúl Arévalo. Dinklage interpretava a l'investigador privat Chad Johnson, el qual guiava en les seves reflexions a l'Anton (Álvaro Cervantes), un jove que s'havia anat a viure a Àmsterdam per iniciar una nova vida professional deixant enrere la seva parella -la Cora (Ingrid García-Jonsson)- i un dels seus millors amics (Marcel Borràs). El fet d'haver de tornar a Barcelona per tancar la venda de la seva barca feia que l'Anton es replantegés la seva vida i es deixés assessorar per en Chad.[4][5]

Filmografia[modifica]

Les seves pel·lícules més destacades són:[6]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peter Dinklage