Petit borinot morat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPetit borinot morat
Deilephila porcellus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Hoste
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSphingidae
GènereDeilephila
EspècieDeilephila porcellus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

El petit borinot morat, borinot morat o esfinx morada menor (Deilephila porcellus) és una papallona nocturna de la família dels esfíngids que es troba als Països Catalans. La seva distribució geogràfica és molt ampla, incloent tota la zona temperada d'Europa, l'Orient Pròxim i l'Àfrica del Nord.

Morfologia[modifica]

El cos del petit borinot morat té tons suaus morats i rosats i la seva envergadura és de 45-51 mm. Les ales tenen el mateix color morat que el cos i l'abdomen, amb estries nebuloses de color verd oliva.

Aquest borinot es confon sovint amb el gran borinot morat (Deilephila elphenor), tot i que és més petit i de coloració generalment més clara. A causa dels colors rosats, el seu nom llatí és "porcellus", que significa "porquet".

Costums[modifica]

Eruga del borinot morat petit menjant una fulla
Petit borinot morat

El petit borinot morat apareix entre la primavera i finals de setembre en dos generacions. Els borinots adults surten al vespre a xuclar el néctar de les flors.

La femella del petit borinot morat pon els ous sota les fulles de les plantes que escull. Les erugues mengen les fulles de la matajaia (Epilobium hirsutum) i de l'espunyidella (Galium spp).

Les erugues totalment desenvolupades arriben a fer 6 cm de llarg. Igual que les erugues del borinot morat gran, són grises i tenen unes taques grans sobre la pell que semblen ulls. Quan se sent amenaçada, l'eruga es posiciona de manera tal que la projecció del cos recorda al cap d'una serp. Sembla que aquesta postura de pretenuda agressió pot ser efectiva per a espantar ocells.

Espècies relacionades[modifica]

Referències[modifica]