Peu pla

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Peu pla
Classificació i recursos externs
CIM-10 M21.4,Q66.5
CIM-9 734
DiseasesDB 4852
MedlinePlus 001262
MeSH D005413

Peu pla (també conegut com a pes planus o arcs vençuts ) és un terme d'ús comú que fa referència a una malaltia caracteritzada pel col·lapse de l'arc del peu, ocasionant que tota (o gairebé tota) la superfície de la planta tingui contacte amb el terra. S'estima que un 20% de la població mundial no presenta desenvolupament de l'arc en un peu o en ambdós peus. És important esmentar que tenir peus plans no implica una disminució en la velocitat de desplaçament, ni tampoc afecta l'reflex plantar.

Peus plans en nens[modifica | modifica el codi]

És comú que els nens tinguin "peus plans", especialment a causa del "greix de nadó" que emmascara l'arc que s'està desenvolupant i també perquè l'arc no ha tingut temps per desenvolupar-se per complet, és a dir des que neix fins als 3-4 anys d'edat. L'arc en els humans es desenvolupa durant la infància i primera infantesa com a part dels processos de creixement normals de músculs, tendons, lligaments i ossos. L'exercitació del peu mitjançant exercicis específics, com caminar de puntetes i caminar descalç en terreny irregular, sorra, pastura, pot facilitar la formació dels arcs durant la infantesa, procés que generalment es manifesta entre els quatre i sis anys d'edat. Nens amb arcs plans moltes vegades desenvolupen arcs normals durant el seu creixement, adolescència i adultesa primerenca.

Com que és molt improbable que els nens puguin sospitar o identificar que tenen peus plans, és una bona idea que els pares o altres adults responsables verifiquin com tenen els arcs dels peus. A més de la inspecció visual, els pares han de prestar atenció si un nen comença a caminar en forma estranya, per exemple recolzat sobre la zona exterior dels peus, o que en córrer cauen bastant perquè xoquen els genolls, com es comporta durant caminades perllongades, durant les quals en general el nen manifesta cansament i dolor.

Els nens que es queixen per dolors en els músculs del panxell o a la zona del peu, poden estar desenvolupant o tenir peu pla. També es pot experimentar dolor o malestar a la zona de l'articulació del genoll. Un estudi aleatori realitzat recentment no va llançar resultats concloents pel que fa a l'eficàcia del tractament del peu pla en nens mitjançant l'ús d'inserts de sabates receptats o altres dispositius ortopèdics estàndard.[1]

Tractament[modifica | modifica el codi]

Caminar descalç, especialment sobre terrenys com ara la sorra de la platja en la qual els músculs de la planta del peu són exercitats, és bo per a gairebé tots els casos excepte aquells casos de peu pla extrem, o aquells que tinguin malalties relacionades com ara fasciïtis plantar. Un estudi realitzat a l'Índia amb un gran grup de nens que s'havien desenvolupat utilitzant sabates i altres que havien crescut circulant descalços, va concloure que els arcs longitudinals dels descalços eren en general més forts i més elevats, i que el peu pla era menys difós en nens que havien crescut utilitzant sandàlies que en aquells que havien crescut utilitzant sabates tancades.[2] Les molèsties ocasionades pel peu pla es poden mitigar mitjançant l'ús de plantilles en les sabates, les quals poden ser rígides (insert foot), o suaus de diversos materials com l'eva, pelitte, pell, etc. El peu pla pot ser produït per causes genètiques. És important recalcar que els pares poden evitar aquest o altres problemes dels peus dels petits, portant-los a consulta amb el podòleg, el qual està capacitat per donar tractament a aquesta patologia.

Peu pla en adults[modifica | modifica el codi]

El peu pla també pot desenvolupar-se en adults com a conseqüència de ferides, malalties, o esforços inusuals o prolongats sobre el peu, inconvenients en la biomecànica, o com a part de processos normals d'envelliment. El peu pla també pot desenvolupar-se en embarassades com a conseqüència de canvis temporals, producte de l'augment en els nivells de elastina (elasticitat) durant l'embaràs. No obstant això, si es desenvolupa durant l'adultesa, el peu pla romandrà pla de forma permanent.

Peu pla en una dona de 55 anys amb artritis de genoll i turmell.

Si un jove o adult sembla tenir peu pla mentre es troba aturat amb tot el pes carregat sobre les seves plantes, però apareix un arc quan la persona es flexiona (s'atura en les puntes de peu o retreu els dits dels peus cap enrere amb el resta de la planta del peu sobre el terra), aquesta situació s'anomena peu pla flexible. Aquest no és un cas d'arc col·lapsat real, ja que el arc medial longitudinal encara està present i el mecanisme windlass encara es troba operatiu, aquesta situació de fet s'origina en una pronació excessiva del peu cap a dins, encara que el terme 'peu pla' encara és aplicable, ja que és un terme de naturalesa genèrica. L'entrenament muscular del peu, tot i que generalment és útil, en la majoria dels casos no produeix en els adults un augment de l'altura de l'arc, ja que els músculs del peu humà són tan curts que l'exercici en general no és efectiu, independentment de la quantitat o varietat. No obstant això, mentre el peu estigui encara en creixement, és possible desenvolupar un arc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Whitford D., Esterman A .. «A randomized controlled trial of two types of in-shoe orthoses in children with flexible Excess pronation of the feet». Foot and Ankle International, 28, 2007, p. 715-23. DOI: 10.3113/FAI.2007.0715.
  2. Rao UB, Joseph B. «The influence of Footwear on the prevalença of flat foot. A survey of 2300 children». J Bone Joint Surg Br, 74, 1992, p. 525-7. quoted in http://www.unshod.org/pfbc/pfmedresearch.htm

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peu pla Modifica l'enllaç a Wikidata