Filotis (mitologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Philotis)
Infotaula personatgeFilotis
Tipusmythological Roman character (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia romana Modifica el valor a Wikidata

A la mitologia romana, Filotis, també coneguda com a Tutula, era una esclava (ancilla) que va obtenir una victòria important dels romans sobre els llatins durant el segle iv aC.

Debilitats pel saqueig dels Gals a Roma l'any 390 aC, els Romans havien patit un derrota punyent a Fidenes, i els hi havien reclamat que entreguessin les seves esposes i filles verges com a ostatges per assegurar la pau. A La vida de Ròmul de Plutarc (ca. 75 aC), s'explica que Filotis va proposar que ella i altres dones esclaves fingissin ser les mullers i filles de les famílies Romanes i les entreguessin als llatins hostils.

Després que el senat Romà dongues el vist-i-plau al pla, les dones es van vestir amb robes elegants i joies, i van visitar el campament del enemic.[1] Allà van seduir els llatins fent festes i bevent. Després que els enemics quedessin adormits, Filotis i les altres esclaves van robar les espases de l'enemic. Filotis Va trepar a un ficus salvatge (caprificus), amagant una torxa a la seva roba, llavors el va encendre per avisar els Romans. Aquests, en veure el senyal, van envair el campament llatí i van matar els soldats mentre dormien. Les dones van ser alliberades i els van donar una dot com a premi per la seva actuació.[2]

Nonae Caprotinae[modifica]

Pel festival conegut com a Nonae Caprotinae, les dones lliures i les esclaves romanes menjaven al costat del ficus per tal de commemorar la victòria.

Referències[modifica]

  1. Jennifer A. Glancy, Slavery in Early Christianity (Oxford University Press, 2002; First Fortress Press, 2006), p. 27; Bradley, Slavery and Society at Rome, p. 18.
  2. Plutarch, Camillus 33 and Romulus 29; Varró, De Lingua Latina VI 18; Macrobi, Saturnalia I.11.35-40.