Flamenc menut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Phoeniconaias)
Infotaula d'ésser viuFlamenc menut
Phoeniconaias minor Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura97,5 cm Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou28 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN22697369 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePhoenicopteriformes
FamíliaPhoenicopteridae
GènerePhoeniconaias
EspèciePhoeniconaias minor Modifica el valor a Wikidata
(Geoffroy, 1798)
Nomenclatura
ProtònimPhoenicopterus minor Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

El Flamenc menut (Phoenicopterus minor o Phoeniconaias minor) és una de les sis espècies vives de flamencs (gènere Phoenicopterus), a la família dels fenicoptèrids (Phoenicopteridae).

Descripció[modifica]

És el menor dels flamencs, amb una llargària d'uns 95 cm i un pes de 4,5 kg. El mascle és normalment una mica major que la femella. El color general del seu plomatge, normalment, és color rosat, amb un to una mica més fort que el del flamenc rosat. De tota manera, per a diferenciar-lo de l'altra espècie del vell món, cal recórrer a la zona negra del bec, molt major en el flamenc menut, ja que la grandària només es pot notar si els animals estan junts.

Hàbitat i distribució[modifica]

Habita en llacs baixos alcalins d'Àfrica i Àsia meridional (Índia i Pakistan). S'han citat en zones més septentrionals, però es considera que es tracta d'animals captius fugits. A l'Àfrica hi ha les majors concentracions, sobretot a les zones humides de la Gran Vall del Rift, però també en altres indrets, com ara Aftout es-Saheli, a la zona costanera de Mauritània, i en Àfrica del Sud. A l'Àsia la població és molt menor, i en data recent, únicament s'ha demostrat la seva cria a salines del Nord-oest de l'Índia.

Alimentació[modifica]

S'alimenta sobretot de Spirulina, una alga que creix únicament en llacs molt alcalins. El seu bec està molt adaptat al filtratge de cossos diminuts. En menor mesura també mengen alguna gambeta.

Reproducció[modifica]

Phoeniconaias minor

Com tots el flamencs, pon un únic ou sobre un monticle de fang de forma de tronc de con. El pollet abandona aviat el niu i s'afegeix a la "guarderia" de la que tenen cura un grup d'adults, que la condueixen a peu en direcció a l'aigua dolça, de vegades per més de 30 km.

Taxonomia[modifica]

Sovint situat a un gènere monospecífic : Phoeniconaias.

Conservació[modifica]

Es tracta de l'espècie de flamenc més nombrosa. Es calcula que passen dels dos milions d'individus. Malgrat això, es considera amenaçat pel descens de la seva població, els pocs indrets on cria i, en alguns llocs, per les activitats humanes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Flamenc menut