Vés al contingut

Pierre-Julien Eymard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaPere Julià Eymard

Fotografia del sant, ca. 1865 Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Pierre-Julien Eymard Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementPierre-Julien Eymard
4 febrer 1811 Modifica el valor a Wikidata
La Mura (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r agost 1868 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
La Mura (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de morthemorràgia cerebral Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEsglésia dels Sacerdots del Santíssim Sagrament (París) 
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundador dels Preveres del Santíssim Sagrament i les Serventes del Santíssim Sagrament
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósMaristes
prevere, fundador
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
PelegrinatgeLa Mure, París
Festivitat2 d'agost
IconografiaHàbit de prevere, amb una custòdia o el Santíssim a la mà

Descrit per la fontObálky knih, Modifica el valor a Wikidata

Pere Julià Eymard, o Pierre-Julien Eymard (La Mura, 4 de febrer de 1811 - La Mura, 1 d'agost de 1868) fou un sacerdot catòlic francès, fundador de dues congregacions religioses (la Congregació del Santíssim Sagrament i les Serventes del Santíssim Sagrament) i venerat com a sant.

Vida

[modifica]

Eymard va néixer a 1811 a La Mure (Isère, França). Va ingressar al seminari, però va haver-ne de marxar a causa de la seva mala salut. No obstant això, va ser ordenat sacerdot el 20 de juliol de 1834, a la diòcesi de Grenoble. El 1839, entrà a la Societat de Maria (els pares i germans maristes) on va treballar com a conseller espiritual dels seminaristes i preveres. Treballà amb el Tercer Orde de Maria i altres organitzacions de seglars i va promoure la devoció a la Mare de Déu i a l'Eucaristia, particularment en les Quaranta Hores.

Va ser nomenat provincial de la Societat de Maria (Maristes) a Lió el 1845. El 1856, Eymard va fundar la Congregació de Preveres del Santíssim Sagrament i el 1858, juntament amb Marguerite Guillot, va fundar una congregació laica femenina, les Serventes del Santíssim Sagrament.

La Congregació del Santíssim Sagrament va començar a treballar amb nens, a París, per preparar-los per a la Primera Comunió. També va adreçar-se als catòlics no practicants, convidant-los a penedir-se'n i a tornar a combregar. Eymard proposava la comunió freqüent, idea a la que va donar suport Pius X el 1905.

Al llarg de la seva vida, va haver de superar contínuament dificultats: des de la pobresa de la seva família i l'oposició del seu pare al sacerdoci, fins a la falta de mitjans de la nova comunitat que havia fundat, passant pels anys de malaltia, un desig jansenista d'arribar a la perfecció interior o els obstacles per a les aprovacions episcopal i pontíficia de les seves comunitats. Va conèixer i tenir amistat amb altres sants com Pere Chanel, Joan Maria Vianney i Marcel·lí Champagnat.

Auguste Rodin, el conegut escultor, va voler entrar a la Congregació del Santíssim Sagrament el 1862, després de la mort de la seva germana, deixant l'escultura. Eymard va aconsellar-lo i, veient el seu talent, li digué que tornés a la seva vocació artística i s'hi dediqués. Més tard, Rodin fondria un bust d'Eymard.

Eymard morí l'1 d'agost de 1868 a La Mure. Va ser declarat venerable el 1908, beat el 1925 i sant el 1962, per Joan XXIII. La seva festivitat se celebra el 3 d'agost. És anomenat Apòstol de l'Eucaristia.

Notes

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]