Pierre Fatou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPierre Fatou

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 febrer 1878 Modifica el valor a Wikidata
An Oriant (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 agost 1929 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Pornichet (França) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Carnel 47° 44′ 16″ N, 3° 22′ 00″ O / 47.737703°N,3.366752°O / 47.737703; -3.366752 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Normale Supérieure (1898–1901)
Lycée Saint-Louis (1897–1898)
Collège Stanislas (1894–1897) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaSéries trigonométriques et séries de Taylor  (1906 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiPaul Painlevé Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDinàmica holomorfa Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, astrònom Modifica el valor a Wikidata
OcupadorObservatori de París Modifica el valor a Wikidata
Família
PareErnest Fatou Modifica el valor a Wikidata
GermansLouis Fatou Modifica el valor a Wikidata
Premis

Pierre Joseph Louis Fatou (28 de febrer de 1878, An Oriant10 d'agost de 1929, Pornichet) fou un matemàtic i astrònom francès.

Estudià Matemàtiques a l'École Normale Supérieure de París (1898 a 1901) i, en graduar-se, obtingué una plaça d'astrònom adjunt a l'Observatori de París. Això li permeté tirar endavant les seves investigacions matemàtiques, que el 1907 li donaren com a fruit el doctorat en Ciències Matemàtiques amb el treball de tesi Séries trigonométriques et séries de Taylor, publicat l'any anterior a Acta Mathematica. Posteriorment, Fatou estudià la iteració de funcions en variable complexa; en particular, plantejà el problema , amb i fixat, que, cap a finals del segle xx—i mitjançant l'ús d'ordinadors—, donaria lloc al conjunt de Mandelbrot.

L'any 1917 Fatou escrigué una llarga memòria sobre la teoria fonamental de la iteració, utilitzant les idees de Paul Montel sobre famílies normals, i així ho anuncià amb una nota publicada al Comptes Rendus del desembre d'aquell mateix any. Aquest objecte d'estudi era precisament el que l'Académie des Sciences de París havia proposat dos anys abans per al seu Grand Prix de 1918. No és casualitat, doncs, que Gaston Julia desenvolupés una teoria similar a la de Fatou, malgrat que els seus dos plantejaments fossin inicialment diferents. Finalment, Fatou no participà en el concurs matemàtic però l'Académie el guardonà igualment pel seu remarcable article.

És en el seu honor que, en dinàmica complexa, el conjunt estable o conjunt normal sovint s'anomena també conjunt de Fatou, encara que aquesta assignació és força arbitrària i, en tot cas, no sembla pas fonamentada en raons històriques.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierre Fatou
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Pierre Fatou» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Nathan, Henry. «Fatou, Pierre Joseph Louis». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 30 gener 2020]. (anglès)