Vés al contingut

Pieter Soutman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaPieter Claesz Soutman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1593 Modifica el valor a Wikidata
Haarlem (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 agost 1657 Modifica el valor a Wikidata (63/64 anys)
Haarlem (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatNeerlandès
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Anvers Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, editor, gravador de coure, artista visual Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ArtPintura
MovimentBarroc
AlumnesJonas Suyderhoef, Lambert de Visscher i Willem van der Leeuw Modifica el valor a Wikidata
Influències
Influències en
Cornelis Visscher, Jacob Louys, i Pieter van Sompel
Obra
Obres destacables
Obres destacables

Retrat de dona desconeguda, c.1630

Pieter Claesz Soutman (Haarlem, 1593-1601 - Haarlem, 16 d'agost de 1657),[1] era un pintor i impressor barroc de Haarlem a l'Edat d'Or Holandesa.

Biografia

[modifica]
Retrat de Sigismund III de Polònia vestit per la coronació, 1626

Soutman era contemporani a Haarlem de Frans Hals, Hendrick Gerritsz Pot, i Pieter Claesz, i sembla que va estar influït pels tres, quan es considera les característiques de les seves pintures. Era el més jove de sis germans del ric propietari catòlic de la cerveseria de Haarlem De Werelt.[1]

Segons Houbraken, Soutmann va formar-se amb Peter Paul Rubens a Anvers. Deu haver tingut èxit, perquè Samuel Ampzing l'esmenta al seu poema sobre Haarlem.[2][3]

Probablement durant la visita del príncep Władysław Vasa a Anvers el 1624, va ser recomanat per Rubens com a excel·lent pintor.[4] Aquell mateix any se'n va anar a Polònia, on va ser nomenat pintor de la cort reial.[4] Soutman va ser contractat com un servitor del rei Segimon III Vasa fins a 1628, que va retornar a Haarlem. Les seves connexions familiars el varen permetre afiliar-se al catòlic Hofje Codde en Van Beresteijn. Avui és un asil, però en el seu dia eren dos; el l'asil de Codde i l'asil de Beresteijn. Probablement era el regent de l'asil de Codde. Soutman es va convertir en un retratista respectat a Haarlem i va obtenir molts encàrrecs per a retrats de grup, incloent-hi el lucratiu schutterstukken.

Guàrdia cívica (schutterstuk) a Haarlem, 1642

Llegat

[modifica]

Un dels seus retrats pintat per a la família Beresteijn (regents dels dos asils de Beresteijn i Codde) va ser venut com a obra de Frans Hals al Louvre durant els anys 1860, si bé no va ser per engany, sinó per ignorància de part dels regents de l'asil on estava l'obra. Aquesta venda es va considerar un escàndol en la premsa holandesa de l'època, i Conrad Busken Huet va escriure que el govern hauria de guardar aquest tresor nacional al país (estava vivint a Haarlem en l'època).

Les obres de Soutman es troben avui en diversos museus, i al Huis Ten Bosch a La Haia. Els seus alumnes foren Cornelis Visscher, Jacob Louys (1595 - 1635), i Pieter van Sompel.[1]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 Pieter Claesz Soutman Arxivat 2013-01-12 at Archive.is al Netherlands Institute for Art History
  2. Biografia de Pieter Soutman a De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) per Arnold Houbraken, text descarrebable a la Biblioteca digital de la literatura neerlandesa (neerlandès)
  3. Ampzing esmenta que s'havia convertit en el pintor del la majestat Prussiana a causa de la seva fama:

    Hoe zou hier ook de naam van Soutman zyn verzwegen,
    Die door zyn kloek penceel, zig heeft dien staat verkregen,
    Zig heeft door zyne Konst die eer en roem bereit,
    Dat hy de Schilder is der Pruische Majesteit.

  4. 4,0 4,1 Jerzy Malinowski. Where East meets West: portrait of personages of the Polish-Lithuanian Commonwealth, 1576-1763 : exhibition catalogue. National Museum in Warsaw, 1993, p. 20. ISBN 83-71000-88-X.