Pila de Bunsen

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Pila o Cel·la electroquímica de Bunsen.

La pila de Bunsen o Cel·la de Bunsen és una de Cel·la electroquímica primària de zinc-carboni composta per un ànode de zinc en dissolució diluïda d'àcid sulfúric separat per un atuell porosa, d'un càtode de carboni a àcid nítric o àcid cròmic.

Detalls de la Cel·la de Bunsen[modifica | modifica el codi]

El voltatge de la Cel·la de Bunsen és d'1,9 volts i sorgeix de la següent reacció:[1]

Zn+H 2 SO 4 +2HNO 3 ZnSO 4 +2 H 2 O+2 NO 2

Aquesta Cel·la rep el seu nom del seu inventor, el químic alemany Robert Wilhelm Bunsen, que va introduir millores en la Cel·la Grove, substituint el càtode de platí de la pila de Grove pel carboni en forma de carbó polvoritzat i coc.[2] Igual que la pila de Grove, la de Bunsen emet fums nocius de diòxid de nitrogen.

Bunsen utilitzar aquesta pila per extreure metalls per descomposició de les seves sals mitjançant electròlisi, que li va permetre aïllar per primera vegada el magnesi metàl·lic.

Henri Moissan va utilitzar una pila de 90 cel·les per l'electròlisi de l'fluorur d'hidrogen per obtenir per primera vegada l'element fluor.

Química[modifica | modifica el codi]

L'elèctrode de zinc actua com ànode i pateix l'oxidació. L'àcid nítric actua com càtode i pateix la reducció, segons els següents processos, que en conjunt formen una reacció redox:

Ànode - oxidació del zinc

Càtode - reducció

Equació global:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Carhart, Henry Smith. # PPA179, M2 Primary Batteries. Boston: Allyn and Bacon, 1891, p. 179-180 [Consulta: 13 setembre 2008]. 
  2. Manual de física i elements de química. Manuel Rico y Sinobas, Mariano Santisteban. Editor Imprenta de Eusebio Aguado, 1858. Procedència de l'original: Universitat Complutense de Madrid. Digitalitzat 21 juliol 2008. Pàg 322

Lectures addicionals[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pila de Bunsen Modifica l'enllaç a Wikidata

Vegeu també[modifica | modifica el codi]